Opinie

Gebruik zonne-energie juist op sociale woning

Sociale huurwoningen in Eindhoven die energie vriendelijk zijn. Beeld Merlin Daleman
Sociale huurwoningen in Eindhoven die energie vriendelijk zijn.Beeld Merlin Daleman

We slaan twee vliegen in een klap door de 2,4 miljoen sociale huurwoningen te voorzien van zonnepanelen, zeggen Roebyem Anders van Sungevity en Rosalinde Klein Woolthuis van Wocozon. Dat verlaagt de woonkosten van lage inkomens en krikt de CO2-reductie op.

De knuppel ligt in het klimaathok. En het oordeel van de rekenmeesters van het Centraal Planbureau en Planbureau voor de Leefomgeving is niet mals. Geplande klimaatmaatregelen schieten niet alleen tekort om de CO2-uitstoot voor 2030 te halveren; ze laten bovendien de zwaksten voor de kosten opdraaien. Huishoudens met de laagste en lage inkomens zullen er respectievelijk 1,8 tot 1,6 procent per jaar op achteruit gaan, zo becijferden de Planbureaus. De hoogste inkomens komen goed weg met 0,8 procent.

De huidige plannen combineren zo het slechtste van twee werelden. Maar wat als er een manier is om zowel woonkosten van lage inkomens te verlagen als de CO2-reductie op te krikken? Die manier is er. De meeste huishoudens met lage inkomens wonen in een van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen. Als we deze allemaal van zonnepanelen voorzien, vermijden we 4,2 megaton aan CO2-uitstoot. De machine is al warmgedraaid: woningcorporaties installeren zo’n 4000 zonnesystemen per maand en dit jaar komen er nog 50.000 bij. De drijvende kracht is de salderingsregeling: die stelt zonnestroom vrij van btw en energiebelasting. Uit deze besparing kunnen corporaties niet alleen grootschalige investeringen in zonnepanelen financieren: het verlaagt ook de energiekosten van lage inkomens met zo’n 160 euro per jaar.

Maar in plaats van deze CO2-reductiemachine in de hoogste versnelling te zetten, steekt het kabinet juist een stok in het wiel met het plan om de salderingsregeling in 2021 te vervangen door een terugleversubsidie. De minder gunstige voorwaarden en administratieve rompslomp zullen de doodsteek zijn voor zonnestroom op huurwoningen. Die onfortuinlijke keuze klinkt hard door. De Planbureaus gaan uit van een reductiebijdrage van 0,6 tot 3,7 megaton CO2 in 2030 voor de gebouwde omgeving als geheel: dus van huur- en koopwoningen tot scholen en bedrijfspanden. Dat is minder dan we alleen al met sociale huurwoningen kunnen bereiken als de salderingsregeling in haar huidige vorm blijft bestaan.

Tijd dus om de stok uit het wiel te trekken en salderen ondubbelzinnig voort te zetten. Beter nog: geef de CO2-reductiemachine een extra dot gas en stel woningcorporaties die extra investeren in verduurzaming vrij van de verhuurdersheffing. Zo maak je groene en sociale meters.

Lees ook:

Urgenda en corporaties willen 100.000 huurhuizen versneld verduurzamen

170 woningcorporaties willen hun huizen versneld duurzaam maken. De inzet van hun gezamenlijke lobby: we doen het, als het rijk een miljardenheffing schrapt. Huurders zijn enthousiast.

Het kan: je huis vergroenen met een klein budget

Wie denkt dat verduurzaming slechts is weggelegd voor progressieve tweeverdieners met een koophuis, moet in Eindhoven gaan kijken. Huurders van naoorlogse sociale woningen houden per saldo 640 euro óver nu hun huizen geïsoleerd en gasloos zijn.

Samsom: Stop met groene subsidies waar alleen de elite van profiteert

Nederland moet stoppen met de ‘groene’ belastingvoordelen en subsidies voor particulieren. Ze zijn niet efficiënt en komen bij de verkeerde mensen terecht, waardoor er een ‘groene elite’ ontstaat, waarschuwt Diederik Samsom. En als de vergroening van de elite blijft, kunnen we volgens hem ook hier de gele hesjes verwachten. Omarm ze daarom in een ‘sociaal’ project.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden