Bestuursvoorzitter Marga de Jager van de ANWB vindt dat de overheid elektrisch rijden veel meer moet stimuleren.
Voor autobezitters wordt 2023 weer duurder. De motorrijtuigenbelasting, bpm en provinciale opcenten zijn verhoogd. En de accijnzen bereiken aan het einde van dit jaar historische hoogte – daarmee zijn we koploper in Europa. We betalen voor een liter brandstof meer dan de helft aan belasting.
Voor een gemiddelde VW Golf van vijf jaar oud stijgen de autobelastingen in 2023 met 9 procent ten opzichte van 2022. En zo betalen we in 2024 meer dan ooit.
Let wel, ik wil hiermee niet zeggen dat we niets meer moeten betalen, maar je kunt je afvragen of de richting die met die hoge tarieven is ingeslagen, nou zo verstandig is. Het levert veel belastinginkomsten op, maar slechts een derde daarvan wordt geïnvesteerd in mobiliteitsoplossingen voor Nederland. De rest wordt besteed aan andere zaken.
Minder accijnzen
De overheid is enorm afhankelijk van de belasting op fossielebrandstofauto’s en wil de huidige inkomsten niet missen. Dit betekent dat te snelle groei van elektrische voertuigen voor de staatskas niet fijn is. Want minder fossiele kilometers zorgt op korte termijn voor minder inkomsten aan brandstofaccijnzen en bpm. Daarmee ontbreekt de drijfveer om het Nederlandse wagenpark snel te vergroenen.
Het verhogen van de tarieven heeft ook effect op de toegankelijkheid van mobiliteit. Veel mensen in Nederland zijn afhankelijk van hun auto, denk aan de loodgieter, elektricien, mantelzorger of de politievrouw en verpleger die in ploegendienst werken.
Lang niet overal zijn alternatieven voorhanden. Onderzoek onderstreept dat ook: voor 30 procent van werkend Nederland is het openbaar vervoer geen alternatief. In het landelijk gebied verdwijnen steeds meer buslijnen. Daar neemt de afhankelijkheid van de auto alleen maar toe.
Voordat iedereen op zijn achterste benen gaat staan en mijn mailbox volstroomt: natuurlijk vind ik niet dat de auto altijd en overal de eerste keus moet zijn. En ik vind ook niet dat we tot in de eeuwigheid in fossielebrandstofauto’s met vervuilende uitstoot moeten blijven rondrijden.
Door de groeiende bevolking en Nederlanders die tot op hogere leeftijd mobiel zijn, blijft de behoefte aan vervoer toenemen, dus we hebben alle vormen van transport nodig. Maar we moeten wel reëel zijn. De auto is en blijft voor de Nederlander voorlopig gewoon het belangrijkste vervoermiddel, van alle reiskilometers wordt 70 procent met de auto afgelegd. En de transitie naar elektrisch rijden kost tijd.
Om het land leefbaar te houden, moeten we dus snel met de verduurzaming van ons wagenpark aan de slag!
Klimaatdoelen
We lijken nu van alles te willen financieren uit de stijgende autobelastingen, behalve investeren in de snelle vergroening van het wagenpark. Daarmee raken de klimaatdoelen buiten bereik, terwijl dat niet nodig is. Daarom pleiten wij ervoor om de aanschafsubsidie op elektrische auto’s jaarrond aan te bieden en de motorrijtuigenbelasting voor elektrische voertuigen te corrigeren met een gewichtscorrectie. Anders betaal je voor een elektrische auto meer dan voor een diesel- of benzineauto. Op die manier zetten we vol in op verduurzaming en blijft een schone auto beter betaalbaar op het moment dat deze aan vervanging toe is.
Bij de ANWB vinden we dat mobiliteit inclusief moet zijn, dus: voor iedereen bereikbaar, toegankelijk en betaalbaar. De oplossingen zijn er, maar met de huidige koers kan een grote groep Nederlanders geen kant op. Daarom moeten we uit de spagaat van stijgende autobelastingen zonder extra investeringen komen. Daar plukken we op termijn allemaal de vruchten van.
Lees ook:
Zonder subsidie stagneert de opmars van elektrische auto’s
De overheid bouwt de fiscale voordelen voor elektrische auto’s af. Daar is niet iedereen even blij mee. ‘Zo wordt elektrisch rijden voor een steeds kleinere groep bereikbaar.’
Oké, er komen steeds meer elektrische auto’s, maar welke kies je dan?
Lang oogden e-auto’s zo gewoon mogelijk, alles om de klant niet af te schrikken, maar nu durft Hyundai uit te pakken met zijn gestroomlijnde Ioniq 6. En er is meer gaande op de e-markt.