Column

Gebrekkige informatie over ons klimaatbeleid? Het is regelrechte misleiding van het ‘groenste-kabinet-ooit’

Irene van Staveren. Beeld Maartje Geels

Er heerst een hardnekkig misverstand onder een groot deel van de bevolking over de kosten van het klimaatbeleid. Het zelfbenoemde groenste kabinet ooit heeft dat aan zichzelf te danken. En daarmee roept het onnodige weerstand op. 

Dat is sneu voor het kabinet. Maar nog veel erger voor het maatschappelijk draagvlak voor het klimaatbeleid. Burgers zijn bang voor een brief op de mat waarin wordt aangekondigd dat het gas zal worden afgesloten. Of ze vrezen ieder jaar een flinke verhoging van de energierekening. Of ze horen dat degenen die zich een Tesla kunnen veroorloven daar zomaar 6000 euro subsidie bij krijgen terwijl ze zelf al twee jaar sparen voor een tweedehandsbenzineauto. Of ze denken dat het land straks vol staat met lawaaiige windmolens en lelijke zonneparken. 

Dit zijn de geluiden in mijn volkswijk. En het is een belangrijke reden waarom zo veel mensen op Forum voor Democratie hebben gestemd. Niet omdat ze geloven in diens ontkenning van klimaatverandering, maar omdat het de enige manier was om het kabinet te laten voelen dat ze zich niet gehoord voelen. Want zolang geen minister hun angsten serieus neemt voelen ze zich in de kou gezet. En geef ze eens ongelijk. Klimaatverandering gaat gepaard met veel onzekerheden en geen enkele overheid ter wereld kan die wegnemen. Maar over de maatregelen die gaan worden genomen om met die onzekerheden om te gaan, daar kan en moet elke regering wel degelijk duidelijkheid over scheppen.

Helaas doet het kabinet weinig om duidelijk te maken wat de kosten voor de burger de komende jaren zijn, hoe die voor de laagste inkomens gaan worden gecompenseerd en wat het verschil is tussen kosten en investeringen. Want die laatsten kunnen worden terugverdiend. Veel mensen zijn best bereid om iets bij te dragen. Liever niet door hogere energiebelasting, want dat zijn kosten. Maar wel met investeringen die zichzelf terugverdienen. Hier laat de regering een kans liggen.

Waarom krijgt niet iedere burger gratis een op maat gemaakt advies over de kosten en baten van investeringen in isolatie, zonnepanelen en elektrisch rijden? En waarom zegt de premier niet duidelijk dat niemand wordt gedwongen van het gas los te gaan zonder enige compensatie van de kosten van omschakeling? Waarom kondigt de minister van financiën bijvoorbeeld niet aan dat de energiebelasting de komende jaren niet omhooggaat voor degenen die groene stroom afnemen? En waarom wordt die inefficiënte Teslasubsidie niet teruggedraaid ten gunste van een veel lagere bpm voor kleine zuinige auto’s?

Het kabinet doet en communiceert het omgekeerde. Het wakkert de bezorgdheid juist aan door te suggereren dat Nederland bijna vooroploopt in Europa als het gaat om klimaatbeleid. Dat ons beleid vooral niet te snel moet gaan. Dat is geen gebrekkige informatie maar regelrechte misleiding. Het groenste-kabinet-ooit weet dondersgoed dat Nederland in de EU op de een-na-laatste plaats staat (na Luxemburg) van duurzame energieopwekking. 

Wij moeten een inhaalslag maken en financieel komt dat nu juist heel goed uit: we hebben in 2018 het hoogste begrotingsoverschot ooit gehaald! Ruim 11 miljard euro - dat is 650 euro per persoon. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende onlangs dat de kosten van de energietransitie 0,1 procent van het bnp per jaar bedragen. Dat is 45 euro per persoon per jaar. Dat valt mee, want grotendeels betreft het simpelweg een verschuiving van investeringen. Van kolencentrales naar windmolens op zee en van het gasnet naar het elektriciteitsnet bijvoorbeeld. Nu nog de juiste informatie en een steuntje in de rug voor de bezorgde burger.

Lees ook:

Radicaal verduurzamen klinkt ideaal, maar kan in de praktijk tot een volksopstand leiden

Het Klimaatakkoord ligt klaar, de CO2-heffing komt eraan. Dus het roer kan eindelijk radicaal om? Vergeet het maar, zegt hoogleraar duurzaamheid Gert Jan Kramer.

Nederlandse klimaatspijbelaars te braaf. ‘Ze moeten meer een ‘fuck-you-mentaliteit’ hebben’

Nederlandse scholieren demonstreren donderdag voor de tweede keer voor een beter klimaatbeleid. Daar mag wel een tandje bij, vindt Anuna De Wever, aanvoerder van de Belgische klimaatjongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden