Opinie

Gebrek aan diversiteit in de politiek oplossen? Leer van de topsport

Sifan Hassan voorop, tijdens het WK in augustus in het Olympisch Stadion. Beeld ANP
Sifan Hassan voorop, tijdens het WK in augustus in het Olympisch Stadion.Beeld ANP

De weg naar bestuurlijke diversiteit loopt via niets doen, aldus organisatiedeskundigen Edward van der Kruijk en Gersom Smit.

Politieke partijen moeten meer een afspiegeling van de samenleving worden, zei premier Rutte afgelopen zaterdag in het radioprogramma 'Kamerbreed'. Eerder had hij kritiek gekregen op de samenstelling van zijn nieuwe kabinet. Alle congressen, quota en beleidsnota's ten spijt, viel het voor de liefhebbers van diversiteit toch weer tegen. Het kabinet geeft niet het goede voorbeeld en als je diversiteit niet terugziet in de bestuurlijke top, dan gaat het mis, zo waarschuwden wijze bestuurders uit het bedrijfsleven op een rondetafelbijeenkomst van de Stichting Talent naar de Top in oktober. Rutte heeft volgens hen zelfs een stap terug gedaan.

Nou, wij zijn dolblij dat formateur Rutte voor dit allerhoogste bestuurlijke niveau gewoon zijn beste opstelling heeft gemaakt. Je selecteert ministers om hun kennis, ervaring en competenties en niet omdat ze twintiger, laagopgeleid, anders geaard of Amelander zijn.

Nu weten we zeker dat minister Kajsa Ollongren een topper is en hoeft ze niet vier jaar lang te horen dat ze positief is gediscrimineerd. Rutte ging in Kamerbreed niet in op hoe hij die betere afspiegeling van de maatschappij denkt te bereiken. Wij denken dat er van de diversiteit in de topsport iets valt te leren.

Voor onze nationale teams putten de bondscoaches uit het talent dat rijkelijk voor handen is. Zonder aanziens des persoons, want kwaliteit is op dat niveau selectiecriterium een, twee en drie. Dat staat kleurrijke nationale teams niet in de weg. Sterker nog, we doen extra ons best om Marokkaanse Nederlanders als Hakim Ziyech te verleiden om voor Oranje te komen spelen.

Snelste vrouw

Intussen vraagt niemand zich af of Sifan Hassan voor Nederland de 1500 meter loopt omdat ze een migratie-achtergrond heeft of omdat ze onze snelste vrouw is op dat nummer. Hoe is dat nou toch mogelijk zonder voorkeursbeleid?

De kweekvijver voor topsport is breedtesport. En die breedtesport kent een enorme diversiteit met als gevolg dat heel Nederland elkaar in de weekenden ontmoet op de velden. Hier is wel iets bijzonders aan de hand. Want als je inzoomt, zie je in die breedtesport juist veel homogeniteit. Mensen kiezen namelijk niet alleen voor een sport, maar ook voor het soort vereniging waar ze zich vertrouwd voelen.

Geloof, sociale status, migratie-achtergrond, wijk - kortom wie je bent en wie je kent - leiden naar de club en het vriendenteam 'waar je gewoon lekker jezelf kan zijn'. Die gesegmenteerde breedte is vervolgens de ideale springplank naar een diverse top.

Ruttes gebrek aan daden zijn niet het probleem, maar de magere populariteit van zijn 'sport'. Wie geforceerd moet zoeken, heeft een te smalle basis. Elke terreinknecht weet dat gras niet harder gaat groeien als je eraan trekt. Om meer diversiteit te bereiken in de top van het openbaar bestuur kiezen wij daarom vol overtuiging voor de beleidsoptie 'niets doen'.

Waarom? Omdat een kentering al goed zichtbaar is. Een golf van politieke breedte die niemand tegenhoudt dient zich aan. De opkomst van Denk, 50-Plus, Baudet naast Wilders, lokale partijen, jeugdraden en partij-onafhankelijke burgemeesters hoeft slechts ruim baan te krijgen.

Versplintering is goed

Versplintering is goed. Kabinetten zullen in de toekomst hopelijk uit nog meer partijen bestaan. Zo ontstaat er een laagdrempelige entree tot het politieke domein met een aanzuigende werking op bestuurlijk talent uit de onverwachte hoeken van de samenleving. En dan wordt democratie net zo divers als sport. Hup Holland, hup!

Lees meer opiniebijdragen op trouw.nl/opinie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden