Geachte bewoners van de Schilderswijk,

Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw. Beeld Maartje Geels
Cees van der Laan, hoofdredacteur Trouw.Beeld Maartje Geels

Dank voor uw brief. U wijst er terecht op dat wij als krant een belangrijke maatschappelijke rol hebben, een rol die wij zeer serieus nemen. Wij staan niet bekend als medium dat zaken opklopt, of dat graag maatschappelijke hypes wil veroorzaken. Onze kracht ligt juist in meer reflectie, in terughoudendheid, en in het bieden van duiding en achtergrond.

Hoofdredactie Trouw

In uw brief legt u uit dat de Schilderswijk reputatieschade heeft opgelopen door de ophef na publicatie van het artikel in Trouw van Perdiep Ramesar over een deel van uw wijk. Zoals u opmerkt, zijn er veel oorzaken die hebben bijgedragen aan de onrust na die publicatie, maar dat het artikel een rol heeft gespeeld staat ook voor ons buiten kijf. En helaas kunnen we met de kennis van nu niet langer achter beweringen in dat artikel staan.

Ook hebben we moeten vaststellen dat het in de krant kon komen omdat leidinggevenden in die periode, net als op andere momenten, de uitleg van Ramesar over diens brongebruik hebben geloofd. We hebben dan ook oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast.

U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan. Wij willen net als u praten over de impact van het verhaal, over de diversiteit van de wijk, over de problemen waar de bewoners mee kampen, over de mogelijkheden die zij zien en over de kansen die zij benutten.

Luisteren en discussiëren
Wij zullen dat gesprek meteen begin januari aangaan. We zullen luisteren en met u discussiëren. En mogelijk mondt het gesprek uit in een journalistiek project dat recht doet aan de wijk en zijn bewoners.

De kwestie-Ramesar heeft grote impact, ook buiten de Schilderswijk. Lezers hebben in mails en gesprekken hun steun gegeven aan de krant en aan de meer dan honderd journalisten die wél dag in dag uit naar eer en geweten hun werk doen. Er is echter door lezers ook stevige kritiek geuit, nu niet alleen is vastgesteld dat de Trouw-journalist de boel heeft bedrogen, maar ook dat op signalen van dat bedrog door leidinggevenden niet adequaat en alert is gereageerd. Op de redactie is om dezelfde reden een scherp debat gaande. Sommige media richten hun pijlen op Trouw, andere gaan over tot zelfreflectie over hún omgang met bronnen.

Wij kunnen de kritiek en de onrust niet op korte termijn wegnemen. Maar we hopen wel dat we u er de komende periode van kunnen overtuigen dat deze affaire niet representatief is voor de kwaliteit van Trouw, noch voor de kwaliteit van de journalisten die voor de krant werken.

Hoofdredactie Trouw

Lees hier de open brief van bewoners van de Schilderswijk aan de redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden