null Beeld

CommentaarVergroening

Gas en kernenergie horen niet in de groene eredivisie: ze zijn inherent niet-duurzaam

Redactie Trouw

Wat is precies een groene investering? Zo op het oog is dat een eenvoudige vraag: groen is vooral wat écht past binnen het VN-klimaatakkoord van Parijs (2015) en dus niet bijdraagt aan verdere opwarming van de aarde. Maar simpele antwoorden bestaan in Brussel zelden, omdat daar de EU-lidstaten met vaak tegenstrijdige belangen samenkomen, zeker nu de toekomst van het Europese energielandschap op de tekentafel ligt en de Europese Commissie aan zet is.

Zaak is het daarbij verder te kijken dan de komende decennia, verder dan deze of zelfs volgende eeuw. Het gaat om het energielandschap op de lange termijn, en daarin is alleen plek voor écht duurzame energiebronnen – zoals wind- en zonne-energie, geothermie en groene waterstof- en duurzame technieken. Alleen die mogen dus het label ‘groen’ krijgen.

Vooral voor investeerders is het van groot belang te weten welke energiebron groen is. Bedrijven, financiële instellingen, pensioenfondsen maar ook subsidieverstrekkers die daar hun geld in steken, weten dan zeker dat ze bijdragen aan een duurzame toekomst. Zij kunnen daar vervolgens ook over rapporteren. Het wordt zo, is de verwachting, goedkoper om groene initiatieven van de grond te krijgen. Bijvoorbeeld in geothermie of in de ontwikkeling van baanbrekende opslagtechnieken voor duurzaam opgewekte energie, nieuwe netwerken of enorme zonneparken in altijd zonnige, schaarsbevolkte gebieden (woestijn!). Technologieën of economische activiteiten die het zonder zo’n groen predicaat moeten stellen, worden juist minder aantrekkelijk voor investeerders. De financiering daarvan wordt zo ingewikkelder en in ieder geval duurder.

De discussie in Brussel spitst zich nu vooral toe op gas en nucleaire energie. Lidstaten als Finland en Frankrijk willen nucleaire energie ook een groene label geven, andere zijn daar juist mordicus tegen omdat ze kernenergie afkeuren. Gas wordt door tien lidstaten naar voren geschoven als groene kandidaat. Maar ook hiertegen verzetten zich lidstaten, vooral uit zorg voor het klimaat.

Het zou een grote fout zijn om deze twee omstreden energiebronnen ook toe te laten in de groene eredivisie: ze zijn immers inherent niet-duurzaam. Gas, omdat bij de verbranding altijd het broeikasgas CO2 vrijkomt. Nucleaire energie kent een nog steeds onoplosbaar afvalprobleem. Investeringen in deze energiebronnen, remmen bovendien investeringen af in duurzame alternatieven.

De Europese Commissie krijgt nu de kans internationale kapitaalstromen een stevige zet in een groene richting te geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte al een keus: in ieder geval hoort gas niet in het groene lijstje thuis. Dat is een messcherpe voorzet, inkoppen maar!

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden