null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Gaat u lekker skiën nu het nog kan? Of toch maar niet meer?

Monic Slingerland

De wintersportvakantie staat onder druk, door klimaatverandering. Gaat u nog skiën als er enkel kunstsneeuw op de pistes ligt?

Sneeuw genoeg nu, in de wintersportgebieden in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Eind vorig jaar zag het er nog heel anders uit. Groene hellingen met hier en daar een streep kunstsneeuw. Skiërs moesten behoorlijk de hoogte in om op ‘echte’ sneeuw te kunnen glijden. Dat is overigens geen unieke situatie, jaren geleden was het ook weleens zo. Wel is het een situatie die vaker gaat voorkomen, als gevolg van klimaatveran­dering. De temperatuur stijgt, gletsjers smelten, het sneeuwt veel minder. Een steeds groter deel van de Alpen blijft ook in de winter groen.

Alleen met de inzet van sneeuwkanonnen kan het wintertoerisme toch doorgaan. Gezien de schaal waarop dat zal moeten gebeuren, is dat niet realistisch meer. En ook niet moreel verantwoord, want het klimaat heeft al zo zwaar te lijden onder menselijk ingrijpen. De schade door sneeuwkanonnen, die veel energie verbruiken en massa’s water nodig hebben, is enorm. Is die prijs niet te hoog voor wat skiplezier? In de skigebieden zelf vragen hotelhouders zich af of ze niet beter kunnen inzetten op wandelvakanties in de wintermaanden.

Voor liefhebbers van de wintersport betekent het dat ze wat vaker moeten nadenken voor ze latten, schoenen, skipakken en stokken inpakken voor een onbezorgde skivakantie. De vanzelfsprekendheid ervan is aangetast – er is zelfs sprake van skischaamte. Is het nog wel verantwoord om eerst een eind te reizen en dan nog eens mee te doen aan een vorm van toerisme die zelf ook best schadelijk is? Hotels zijn geen simpele hutten, ze bieden ook zwembaden, wellness en moeten goed verwarmd worden. Keukens moeten op volle toeren draaien, skiliften ook. En dat alles in kwetsbare natuurgebieden, waar ooit rust en stilte heersten.

Deze vorm van sneeuwpret verdwijnt

De wintersport werd een kleine 50 jaar geleden populair onder Nederlanders. Het hield gelijke tred met het autobezit en met de toe­nemende welvaart. Het werd al snel een breed gedeelde gewoonte. Als bewoners van de polder genieten Nederlanders enorm van sneeuw­hellingen en alles wat daarbij hoort. Maar het ziet ernaar uit dat deze vorm van sneeuwpret aan het verdwijnen is, of op den duur alleen nog maar bereikbaar is voor een kleine elite. Alleen op hogere hellingen zal dan nog geskied kunnen worden. En niet alle enthousiaste wintersporters van nu passen op dat beperkte aantal skipistes.

Een kleine troost is misschien dat dit lot ook de Olympische Winterspelen treft. De afgelopen Spelen, februari vorig jaar gehouden in Peking, konden alleen doorgaan dankzij veel opgespoten kunstsneeuw. Openlijk klonk toen de vraag of deze Winterspelen nog wel een toekomst hebben.

De krokusvakantie staat voor de deur. Voor ouders met schoolgaande kinderen het moment om te skiën.

Voelt u zich nog vrij om op wintersportvakantie te gaan?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Stuur uw reacties van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden