null Beeld

De vraag vanWilma van Meteren

Gaan we definitief over op het nieuwe werken of ouderwets terug naar kantoor?

We ervaren dat ­thuiswerken best fijn kan zijn, maar er zijn ook nadelen.

Wilma van Meteren

Het bakkie koffie is wat we missen als we het kantoor of de andere werkplek moeten verruilen voor thuiswerken. Maar het staat voor meer: het praatje bij de koffieautomaat. Informeel contact met collega’s, uitwisselen van nieuwtjes en belevenissen in het weekeinde, kantoorhumor zijn essentieel.

Thuis hebben we het nodige ­gedaan ter vervanging. Zoombijeenkomsten met borrel en nootjes, soms live-muziek voor de sfeer. Nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van nieuwe collega’s, huwelijken, geboortes, ontwikkelingen in het bedrijf en regelmatig een hart onder de riem om het vol te houden.

Voor menigeen was dat hart ­onder de riem bepaald niet over­bodig. Ga er maar aan staan als je naast je werk thuis kinderen moet begeleiden met schoolwerk. Of ­alleen woont en dagen niemand ziet. En niet te vergeten: velen zaten plots zonder werk of moesten toch nog steeds fysiek naar het werk, met alle risico’s van dien.

Taarten bakken

Aan de andere kant maakte ook deze crisis veel creativiteit los. De cultuursector was een topper met voorstellingen, filmfestivals, concerten en tentoonstellingen. Meestal online, soms live voor minigezelschappen. Trouw trof Henri van Boxstel. Naast zijn hotelbaan ging hij in zijn vrije uren taarten bakken. Hij heeft nu zijn eigen bakkerij. Er kwamen honderden bakkers bij.

Toch wordt er, met het virus steeds beter onder controle, ook ­gesnakt naar de ouderwetse werkplek. ‘Ik ben er helemaal klaar mee’, horen we over thuiswerken. Jongeren bungelen. Nieuwe vaardigheden aanleren is lastig, je kent collega’s en organisatie niet goed genoeg. Op de werkvloer is communicatie makkelijker. Collega’s om je heen, dat biedt structuur, inspireert en motiveert.

Anderen roemen de vrijheid van thuiswerken. Vroeg beginnen, ’s middags een wandeling. Minder druk van chefs en meer concentratie. Ook de samenleving als geheel heeft er baat bij: minder reizen, files, ongelukken en vervuiling. Noord-Nederland ziet een kans bewoners te trekken, voor thuiswerk hoef je niet in de Randstad te zijn. De nadelen: te lang doorwerken en de baas die te pas en te onpas belt: altijd moeten ‘aanstaan’. Het Europees Parlement zag reden voor een resolutie voor recht op onbereikbaarheid.

Zouden we kunnen uitkomen op deels thuiswerken, deels op kantoor? Werkgevers lijken daarvoor te voelen, al stelt het andere eisen aan hen om personeel gezond en gemotiveerd te houden. Van de thuiswerkenden in loondienst wil bijna de helft niet de hele week terug naar de oude situatie. Sommigen willen van baan veranderen, als dat wordt verplicht. We zijn anders tegen werk gaan aankijken in coronatijd.

Wat denkt u, gaan we naar een nieuwe manier van werken, of toch weer opgelucht naar onze oude werkplek?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Wilma van Meteren vervangt Monic Slingerland, die met vakantie is. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden