null Beeld
Beeld

Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Ga ervoor, verpleegkundigen, jullie verdienen beter

Stakers in de zorg kunnen rekenen op veel steun uit de hoek van de lezers van Trouw, blijkt uit de reacties op de vraag hiernaar.

Nooit gestaakt

In de tientallen jaren dat ik in de zorg werk, heb ik nooit gestaakt. Blijkbaar was ik met heel andere dingen bezig dan mijn salaris of de cao. Ook mijn collega’s hoorde ik zelden over hun werk en honorering mopperen. Wellicht wilden we onze patiënten niet in de steek laten. Het heeft ertoe geleid dat zorgprofessionals achterlopen in loon naar werk en opleiding. In deze tijd van sores delen via de sociale media gaat het heel anders. We maken een vuist en spreken onze werkgevers aan. Helaas stopte het actievoeren vorig jaar in de UMC’s voortijdig, omdat het eindbod van de werkgevers (NFU) al (te) snel werd geaccepteerd. Ook door velen van ons. Ik juich de acties van mijn collega’s in de algemene ziekenhuizen toe. Ga ervoor.
Paula Groenendijk senior verpleegkundige LUMC

Onder het bezoekuur

Recent nog in een ziekenhuis gelegen of was een naast familielid opgenomen? Ging alles goed, juiste medicatie, zat het infuus goed, was de (na)zorg goed? Het is wel toevallig dat de verpleegkundigen altijd net koffie drinken onder het bezoekuur. Gek hè, dan kunnen wij even zitten en wat eten. Daar is vaak geen tijd voor. Voor het blok gezet worden op je vrije dag, of je toch niet… Vertaal dit eens naar een kantoorbaan van negen tot vijf, leg het salaris van een hbo-baan in de administratieve sector eens tegenover een hbo-baan in de zorg. Dan snap je ook waarom er gestaakt wordt. Ik wens al mijn collega’s een goede staking toe en hoop dat dit de start is van de gezondmaking van ons beroep.
Marjoleine van der Zijde Waddinxveen

Beter

Als een van de actievoerende verpleegkundigen en kaderlid van de FNV zet ik mij vol overgave in voor een betere cao. De ziekenhuismedewerkers hadden zo gehoopt dat deze stap niet nodig was geweest. Helaas, werkgeversorganisatie NVZ blijft hardnekkig de problematiek binnen de ziekenhuiszorg ontkennen. Medewerkers zijn overwerkt, afdelingen sluiten. Wij als medewerkers vragen Nederland om steun tijdens onze acties. Help ons de NVZ te overtuigen van de noodzaak voor beter.
Anique Landzaad Delft

Witte wervelstorm

Voor mijn antwoord volstaat een korte vergelijking van wat je in andere beroepen kunt verdienen, bruto salarissen per maand. Pabo (4 jaar), beginsalaris leraar loongroep 10: bruto 2563 euro, maximaal te bereiken salaris na 15 jaar: 3910 euro. Politie-academie (hbo, 4 jaar) schaal 9: 2643 euro, maximaal te bereiken na 14 jaar: 4.132 euro. En dan nu, tadaa... onze hooggewaardeerde verpleegkundigen: hbo-verpleegkunde: 4 jaar, beginsalaris (loongroep 45) bruto 2144 euro, maximaal te bereiken salaris na 12 jaar: 3072 euro (cao 2018). Een enorm verschil. Durft iemand overeind te houden dat het beroep van basisschoolleraar of politieagent zoveel zwaarder is dan het tegenwoordig uiterst complexe beroep van verpleegkundige, met alle ingewikkelde verantwoordelijkheid die er de afgelopen jaren bijgekomen is? Het lijkt me eerder tijd voor een Witte Wervelstorm dan voor Witte Woede. Ik wens alle stakers vandaag heel veel succes.
Minke van Manen Venlo

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie vanT rouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers; op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook:

Stakende verpleegkundigen, krijgen die uw steun?

Witte woede, zwarte kleding: verpleegkundigen zijn spathelder als ze actievoeren.

Staken doen ze in Brabant op de klanken van Guus Meewis

Op Guus Meeuwis’ ‘Het dondert en het bliksemt’ gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. De staking van het verpleegkundig personeel is overigens uiterst serieus. ‘Jullie moeten veel meer vragen dan 5 procent extra.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden