DE VRAAG VAN MONIC

Foute grap opnieuw verteld? Dan is het foute boel

Het nieuwe Tweede Kamerlid Thierry Aartsen. Beeld ANP
Het nieuwe Tweede Kamerlid Thierry Aartsen.Beeld ANP

Beoordeelt u mensen op grond van foute grappen die jaren geleden zijn gemaakt of getweet, vroeg chef opinie Monic Slingerland zich af. Lezers menen dat foute grappen van vroeger kunnen beter kunnen worden gelaten voor wat ze zijn, in plaats van ze degene die ze maakte na te dragen.

Domme kroegpraat

Zeker beoordeel ik mensen op vroegere uitspraken, maar alleen als het gaat om ras, geloof of sociale afkomst. Zolang dit niet het geval is, zie ik de rest als domme kroegpraat.
Ina Hebly Drost Zwolle

Achterban

Als iemand geen afstand heeft genomen van vroegere publiekelijk gemaakte flink foute grappen, ja, dan staan ze nog steeds. En dan mag of moet die iemand erop beoordeeld kunnen worden. Temeer als het een volksvertegenwoordiger betreft, die daarmee de verdenking op zich zou kunnen laden namens een achterban te spreken.
Rob Wildschut Noordwijk

Alleen bij herhaling

Bestaan foute grappen eigenlijk? Een grap is een grap. Wel kan een grap inzicht geven in de positie van de verteller, zowel ten goede als ook ten kwade. Iemand vandaag op de grappen van toen beoordelen? Alleen als die grappen vandaag worden herhaald, niet als je ze moet opgraven. Meestal zegt de afrekening meer over de criticus dan over de grappenmaker. Geven we de grappenmaker de kans op een ontwikkeling ten goede, niet afrekenen dus op oude grappen.
Olav van Gerven Bremen

Clowns en acrobaten

Of ik specifieke personen hun foute grappen nadraag? In uw intro worden ‘notoire poetsenbakkers’ als Joop den Uyl, Barend Biesheuvel, Hendrik Colijn en Willem Drees opgevoerd om verrassend uit te komen bij ene Thierry Aartsen uit Breda. Deze verse bourgondische parlementariër beheerst deze week kennelijk Facebook en Twitter; digitale goocheldozen waarvan het kwartet voornoemde excellenties zich nimmer zou bedienen. Of ik mij de heer Aartsen of zijn witzen over drie jaar nog herinner? Ik vrees van niet. Temeer omdat tegen die tijd opnieuw een verkiezingscircus aan ons is voorbijgetrokken. Vol clowns en acrobaten.
Veroniek Clerx De Bilt

Eerlijk?

Een grap kan een soort drukverlager voor sociale spanning zijn. De lach verbroedert dan zogezegd. Een goede grap vergt goed aanvoelen. Persoonlijk maak ik per situatie de afweging of ik het aangeef wanneer ik een oude ‘foute’ grap als niet eerlijk ervaar naar de ander. Waarbij de actuele relevantie en context wordt betrokken en ik het liefst hoor en wederhoor toepas. Wanneer iemand vasthoudt aan het gedachtegoed achter jaren geleden gemaakte foute grappen en dat ondanks mijn opmerking daarover volhoudt, zal ik proberen diegene wel netjes te behandelen, maar reken die niet tot mijn vrienden.
Marco Vollenberg Dieren

Hypocrisie

Alle op- en aanmerkingen die een mens, en dus zeker een politicus, uitspreekt kun je niet terugdraaien. Ik denk dat juist de herroepingen gekunsteld zijn. Alles wat gezegd wordt, onder invloed van drank of drugs verkerend even terzijde, geven de ware aard en denkpatroon van de persoon weer. Alle correcties op uitspraken zijn doekjes voor het bloeden. Ik noem het dus hypocrisie met als doel: functiebehoud.
Rob Verheijden Utrecht

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden