null Beeld
Beeld

CommentaarKlimaatbeleid

Fossielvrij Amsterdam heeft iets uit te leggen

Redactie Trouw

Het is een pijler van het Klimaatakkoord. Alle zeven miljoen woningen moeten in 2050 van het aardgas af. Een enorme klus. Over tien jaar zullen al 1,5 miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn.

Logisch dus dat Amsterdam voor de nieuw te bouwen Sluisbuurt, een wijk met ruim dertig torenflats afgewisseld met laagbouw, meteen een stadswarmtenet wil aanleggen. Bewoners van deze nieuwe groene wijk moeten daar dan hun huis mee verwarmen. Alleen zo is op grote schaal de stap naar een duurzame woonwijk te maken.

Opmerkelijk genoeg gooit actiegroep Fossielvrij Amsterdam roet in het eten, de lokale afdeling van de wereldwijde fossielvrij-beweging. Fossielvrij redeneert dat zo’n warmtenet vooral zal draaien op energie opgewekt door bijvoorbeeld biomassacentrales of vieze bedrijven als afvalverbranders. En daar is niks duurzaams aan.

Fossielvrij haalde vorige week zijn gelijk bij de rechter, waardoor Amsterdam zijn burgers niet mag dwingen om stadswarmte af te nemen. Als deze uitspraak in hoger beroep in stand blijft, zullen andere steden volgen, wat grote gevolgen heeft voor het klimaatbeleid.

Frustratie van noodzakelijk klimaatbeleid

Natuurlijk botst de verplichte afname van warmte met de keuzevrijheid die consumenten kennen op de energiemarkt. Maar wat nu, door de actie van Fossielvrij, gebeurt is dat noodzakelijk klimaatbeleid wordt gefrustreerd. Stadswarmtenetten zijn, zo blijkt uit het Klimaatakkoord, onmisbaar voor de energietransitie en ze moeten dus de kans krijgen. Wie daar bezwaar tegen heeft, heeft niks in de Sluisbuurt te zoeken.

Door de actie van Fossielvrij Amsterdam wordt nu het groene concept ondergraven voor een nieuwe wijk voor 5500 woningen. Na de rechterlijke uitspraak twijfelt energieleverancier Vattenfall, die het warmtenet van Amsterdam gaat exploiteren, over de economische haalbaarheid van de stadsverwarming.

Fossielvrij, een organisatie die liever vandaag dan morgen de energietransitie ziet slagen, heeft dan ook iets uit te leggen. Waarom kiest de club hier tégen duurzame energie voor de massa? En hoe kansrijk is haar alternatief van gasloos wonen in een wijk met ruim dertig torenflats, met gebruik van groene stroom van zonnepanelen of windmolens?

Kritiek op de energiebron waar warmtenetten nu vaak op draaien is natuurlijk mogelijk. Biomassacentrales bijvoorbeeld zijn geen serieus alternatief voor kolencentrales en vuilverbranders zijn ook vervuilend. Maar warmtebedrijven werken aan ‘groene’ alternatieven, zoals aardwarmte, warmte van oppervlaktewater, warmte uit datacenters. Zo krijgen, net als bij elektriciteit, de bewoners van de Sluisbuurt ook echt iets te kiezen. Alleen natuurlijk niet van vandaag op morgen.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden