opinie

Fossiele energie ontvangt veel meer subsidies dan duurzame energie, dát is het probleem

De Hemwegcentrale in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Michel Utrecht
De Hemwegcentrale in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Michel Utrecht

De fossiele sector ontvangt permanent een gigantische berg subsidies, veel meer dan de duurzame energiesector. Zolang we dit in stand houden is de energietransitie kansloos, betoogt Eric Broekhuizen, ondernemer en auteur van ‘De Vergeten Oplossing’.

Eric Broekhuizen

De boodschap van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, IPCC, is luid en ondubbelzinnig. Willen we de ernstigste gevolgen van klimaatverandering voorkomen dan moet de uitstoot van broeikasgassen netto naar nul in 2050. Dit betekent volledig afstappen van fossiele energie. De energietransitie moet in de hoogste versnelling.

Als men spreekt over zonne-energie of windenergie wordt steeds gezegd dat zij niet zonder subsidies kunnen. Subsidies hebben een lading in de politiek, aangezien ze uiteindelijk voor rekening van de burger komen. Er wordt echter wel iets vergeten: fossiele energie ontvangt véél meer subsidies dan duurzame energie.

Terwijl er jaarlijks 19 miljard dollar subsidie naar duurzame energie ging in de G20-landen over de periode 2013-2015, ontvingen de producenten van fossiele energie jaarlijks 72 miljard dollar subsidie en belastingvoordelen. Bijna vier keer zoveel.

Dat is nog niet alles. Daarnaast kunnen fossiele bedrijven ook nog eens gratis vervuilen. Zij draaien niet op voor de enorme milieuschade en klimaatverandering die zij wereldwijd veroorzaken. Het Internationaal Monetair Fonds berekende in 2015 dat de totale voordelen en subsidies voor de wereldwijde fossiele sector jaarlijks maar liefst 5300 miljard dollar bedroegen. Dit onvoorstelbare bedrag omvat zowel directe subsidies en belastingvoordelen, als de onbetaalde rekening van de milieukosten die wordt doorgeschoven naar de samen­leving.

Klein bier

De fossiele sector ontvangt dus permanent een gigantische berg subsidies waarmee de immense stroom gas, olie en kolen in stand wordt gehouden. In vergelijking hiermee zijn de subsidies voor duurzame energie slechts klein bier. Geen wonder dat duurzame energie nauwelijks de kans krijgt om schaalgrootte te krijgen.

Terwijl onze politiek druk is met een paar subsidiecenten voor zon, wind en aardwarmte, gaat er een hele dikke geldstroom naar de fossiele industrie. Die blijft dan ook gewoon door-investeren in de brandstofwinning. Zolang we dit in stand houden is de energietransitie kansloos.

Wanneer we de energietransitie serieus nemen, dient het geneuzel over subsidies voor schone energie plaats te maken voor het zo snel mogelijk beëin­digen van de enorme subsidiëring van de fossiele sector. Alleen dan kan de energietransitie echt van de grond ­komen.

Lees ook:

Ban op subsidie voor olie en gas lijkt zinloos

Afschaffing van subsidie op olie en gas, speerpunt van het klimaatakkoord van Parijs, levert minder klimaatwinst op dan gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden