Opinie

FNV moet juist ontevredenen mobiliseren

Beeld Patrick Post

In plaats van een 'stevig’ gesprek voeren met vakbondsleden die sympathie koesteren voor extreem-rechts of dat gedachtengoed uitdragen, moet FNV kijken naar de oorzaak van hun onvrede en het voor hen opnemen, reageert FNV-kaderlid Nico Broekema op de opiniebijdrage van collega's Berghuis en Ugural.

De oproep aan de FNV om stelling te nemen tegen politici en partijen die ­extreem-rechts gedachtengoed verspreiden zal de vakbeweging politiseren en daardoor verzwakken. Collega’s Berghuis en Ugural constateren onder meer dat “aanhangers van ­extreem-rechts steeds meer een positie in de FNV-kadergroepen hebben”. Ze stellen voor een stevig gesprek te voeren met vakbondsleden die sympathie voor of (delen van) ­gedachtengoed uitdragen die haaks staat op de FNV-grondslagen.

Berghuis en Ugural wijzen daarbij op de VN-grondrechten, maar laten de vakbondsdemocratie onvermeld. De FNV onderschrijft namelijk de beginselen van het Internationale Verbond van Vrije Vakverenigingen, waar als VN-grondrechten vrijheid van denken en spreken, sociale rechtvaardigheid, werkgelegenheid en democratie juist centraal staan.

Energiearmoede

Er is stijgende onvrede die zich vertaalt in electorale winst voor wat Berghuis en Ugural extreem-rechtse partijen noemen. De oorzaak is het neoliberalisme dat de winsten opdrijft, lonen en pensioenen achterstelt, de inkomensongelijkheid en schuldenproblematiek laat groeien. De stijgende energierekening en de energietransitie scheppen onzekerheid over werk en inkomen.

Links heeft daar geen adequaat antwoord op. Ligt hier niet een uitdaging voor de collega’s Berghuis en Ugural? Als politiek-neutrale vakbeweging moet de FNV om de sociale rechtsstaat te herstellen alle slachtoffers en ontevredenen tegen de gevestigde orde mobiliseren. De vakbond kan en mag niemand uitsluiten en moet perspectief bieden met een samenbindende sociaal-economische strategie.

Stem verheffen

De tijd dringt. De energiearmoede neemt toe, de rijken worden rijker, de democratie wordt uitgehold. Ruimtelijke plannen worden opgelegd met de Crisis en Herstelwet en de Rijkscoördinatieregeling. Het ontneemt burgers de mogelijkheid in beroep te gaan tegen structuurvisies. Windmolenparken worden er zo doorgedrukt. Ook dit is een oorzaak voor velen om niet te stemmen of anders te stemmen.

De FNV heeft betere (strijd)middelen om de oorzaken van de onvrede aan te pakken: door sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie te herstellen. Als de vakbond Nederland bevrijdt van de neoliberale agenda ontstaat een andere politieke werkelijkheid, vooral ook voor mensen die hun stem verheffen tegen de gevestigde orde.

Lees ook:

De FNV moet stelling nemen tegen extreem-rechts

Ook in eigen kring moet de FNV extreem-rechts gedachtengoed niet tolereren, aldus sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de FNV.   

Hoe vakbonden in Nederland en elders worstelen met het rechts-populisme

In Nederland en omringende landen worstelen vakbonden met rechts-populisme. Hoe vergaat het de FNV sinds twee medewerkers onlangs opriepen tot een discussie daarover?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden