Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Filosoof: Verbod op godslastering in strijd met uitspraak VN

Opinie

Van onze redactie Letter & Geest

Minister Donner wordt in 2004 aan de tand werden gevoeld over het kabinetsvoorstel om onderzoek te doen naar de juridische instrumenten om godslastering aan te pakken. ©ANP

Het Nederlandse verbod op godslastering moet worden afgeschaft, omdat het in strijd is met een uitspraak van de Verenigde Naties. Dat stelt de Amerikaanse filosoof Austin Dacey vandaag in Letter&Geest.

Dacey wijst op 'General Comment no. 34', een commentaar van de Mensenrechtenraad. Dat is een commissie die vanuit de VN toeziet op naleving van het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), een door Nederland in 1978 geratificeerd verdrag. De Mensenrechtenraad oordeelde dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofsysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is met het Convenant'.

Dat betekent, aldus Dacey, dat Nederland met zijn verbod op 'smalende godslastering' verkeerd zit. Hij verbaast zich erover dat de uitspraak van de Mensenrechtenraad, gedaan in de zomer van 2011, aan de aandacht van media en politici is ontsnapt; voor Nederland heeft ze vergaande consequenties: de afschaffing van artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht.

Al jaren woedt een debat over dit wetsartikel, in 1932 bedacht door Jan Donner. Zijn kleinzoon Piet Hein Donner stelde in 2004, pal na de moord op Theo van Gogh, voor om het sluimerende wetsartikel nieuw leven in te blazen. In 2009 was er juist een Kamermeerderheid voor afschaffing, maar in 2011 bedacht de VVD zich en koos voor handhaving, waarschijnlijk om de SGP te plezieren. De wet is dus nog van kracht.

Volgens Dacey pleegt Nederland daardoor inbreuk op het ICCPR, waaraan het juridisch gebonden is. Bovendien, betoogt Dacey, 'verraadt' ons land 'zijn tolerante erfgoed'.

Lees in het katern Letter & Geest meer over Austin Dacey.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie