Column

Fijnstofvluchteling Ephimenco: ‘Ga klimaatspijbelen in Diemen’

Beeld Trouw

Voor haar zestigste verjaardag afgelopen weekeinde had Nina helaas een ijskoude aprilnacht besteld. Daarom ook brandde in haar tuin een vuurkorf. Gefascineerd keek ik een tijdlang naar de swingende vlammen die door het gietijzer heen aan de lucht likten. 

Vuur is leven, zegt de dichter, en verzonken in poëtische weemoed zag ik die nacht hoe de houtblokken hun ziel aan de vlammen aanboden. Maar hout dat brandt, is ook roet en verderf. Uit mijn ooghoek zag ik zeker twee mensen naar hun ‘puffer’ grijpen. Een van hen was mijn eigen geliefde.

Een puffer, in de volkstaal, is een inhalator waarmee longpatiënten luchtwegverwijders inhaleren zodat ze weer vrij kunnen ademhalen. Eens gezien hoe iemand die zijn puffer niet snel kan vinden bijna stikt? Ik, regelmatig. In Rotterdam, waar onze mooie singel tussen de Maastunnel en de ’s-Gravendijkwal lag ingeklemd, moest mevrouw Ephi haar inhalator soms wel zes keer op een dag gebruiken. Deze plek was mooi maar het fijnstof dat op bepaalde dagen in de lucht hing, was op den duur dodelijk. Als fijnstofvluchtelingen zonder status hebben we dan ook Rotterdam verlaten. Langs de IJssel, waar we door talrijke spinnen, muggen, vlinders en bijen werden opgevangen, kregen we polderasiel. Geliefde gebruikt nu haar puffer maar één tot twee keer per dag.

Jongens en meisjes uit Diemen, ga in jullie mooie gemeente klimaatspijbelen! Vaders en moeders, spring onmiddellijk op jullie Rocinanten, niet om tegen windmolens te vechten maar tegen de geplande biomassacentrale. En geloof vooral niet de leugenachtige propaganda dat het dagelijks verbranden van houtsnippers uit 25 vrachtauto’s in uitstoot gelijk staat aan één houtkachel. De hoeveelheid die jaarlijks gelijkstaat aan 18.000 voetbalvelden vol hout, zal over enkele jaren de bron zijn van heel wat verstopte longen. Van alle kanten wordt gewaarschuwd (wetenschappers, gezondheidsorganisaties, RIVM) dat hout verbranden een ‘grotere klimaatkiller is dan steenkool’. Het enige dat de geplande biomassacentrales in Nederland gaan bevorderen is het winstklimaat van de farmaceutische industrie, die straks zijn puffers aan de lopende band gaat produceren. En vraag ook aan energiebedrijf Nuon hoeveel houtsnippers in hoeveel bio­massaovens verbrand moeten worden om over enkele jaren 9 tot 10 miljoen elektrische auto’s en 400.000 stekkervrachtauto’s te laten rijden.

Er is niets groens of duurzaams aan het verbranden van hout in plaats van bijvoorbeeld gas. Dit betreft een witwasoperatie in semantische zin, ondersteund door deze regering om de papieren doelstellingen van zijn onbezonnen klimaatakkoord te realiseren. En nu ik me toch al heel erg boos heb gemaakt, ga ik iets heel lelijks zeggen: voor het eerst in mijn professionele leven hoop ik vurig dat een regering, Rutte III, binnenkort valt. Vanwege zijn klimaatakkoord. Zodat er bij de volgende verkiezingscampagne uitvoerig, breed en democratisch wordt gedebatteerd over de nodige maar wel evenwichtiger en niet haastig te realiseren energietransitie.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden