Laten we beter regelen dat niet vooral moeders alle taken doen tijdens de lockdown – en overspannen raken, schrijft arbeids- en gezondheidspsycholoog Saskia de Bel.
Samen uit, samen thuis’, luidt het gezegde. In deze crisis is dat belangrijker dan ooit. Het samen delen van zorgtaken thuis is essentieel om overeind te blijven, met name voor werkende ouders. Ruim drie kwart vindt het nu zwaarder dan tijdens de eerste lockdown. Het risico op een golf aan mentale overbelastingsklachten is hoog. Daarom is het nú tijd voor daden. Wettelijk recht op thuiswerken en betaald coronaverlof zijn noodzakelijke stappen in de goede richting.
Nederlanders zijn geneigd te denken dat we in veel dingen vooroplopen. Dat dit niet klopt, merken we aan de berichtgeving in deze crisistijd. Bijvoorbeeld over het achterlopen op andere landen wat betreft beleidsmaatregelen om ouders te ondersteunen tijdens de pandemie.
Nu we gedwongen zijn onze tijd vooral thuis door te brengen, helpt het ervaren van verbondenheid en steun als een buffer tegen stress. Net als het delen van verantwoordelijkheden. Toch voeren traditionele rolpatronen nog steeds de boventoon. De verslechterde werk-privébalans door een verzwaring van de zorgtaken geldt voor alle ouders met kinderen thuis. Maar méér voor moeders. Vooral zij nemen het thuisonderwijs voor hun rekening.
Moeders werken vaker dan vaders in de avonden en weekenden
Ze plooien hun werk nog meer om de zorg voor de kinderen heen, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV en van socioloog Mara Yerkes van de Universiteit Utrecht samen met collega’s. Moeders werken vaker dan vaders in de avonden en weekenden, leveren sterk in op vrije tijd en ervaren meer werkdruk. De meeste moeders zijn ook de manager thuis. Dat geestelijke werk, het onthouden, ordenen, plannen en in de gaten houden hoe iedereen zich voelt, is het meest uitputtende deel van alle ouderlijke taken. Dat valt niet eens te kwantificeren, maar is wel terug te vinden in overbelastingscijfers.
Van de vaders die wél meer tijd zijn gaan besteden aan de zorg thuis, is driekwart er positief over, aldus het Verwey-Jonkerinstituut. Thuiswerken maakt dit mogelijk. Het heeft naast een betere werk-privébalans nog meer voordelen. Zowel vrouwen als mannen willen na de lockdown meer thuiswerken.
Het hybride werken (op kantoor en thuis) zou weleens de aanjager van verandering van vastgeroeste rolpatronen kunnen zijn. Zo biedt de crisis een ongekende kans. Daarbij gaat het niet alleen om woorden, maar vooral om het nemen van verantwoordelijkheid. Dit geldt voor werkende ouders, maar evengoed voor werkgevers en politiek.
Lees ook:
Zo kom je deze kinderopvangloze tijd door: zeven tips
Drie weken achter elkaar op de Nintendo of YouTube-filmpjes bingen, is voor zowel kind als ouder niet een ideale dagbesteding. Wat zijn originele manieren om je kroost deze kinderopvangloze tijd door te laten komen?