Commentaar

Feiten rechtvaardigen een serieus debat over voorstel tot algeheel vuurwerkverbod

Beeld anp

Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt dat Nederlanders de jaarwisseling massaal thuis vieren, 'genietend van oliebollen en vuurwerk'. Voor het overgrote deel van de mensen zal Bakas' vooruitziende blik vast kloppen.

Zij vermaken zich met een setje vuurpijlen, gillende keukenmeiden en geluksballonnen - die een ware hit schijnen te zijn. Enkele tientallen notoire Oud enNieuwvandalen worden zelfs gedwongen zo'n thuisfeestje te ondergaan. Zij hebben huisarrest van de rechter. Niet alleen bij de ergste raddraaiers, maar over de hele linie is vaak alcohol in het spel. Want Oud en Nieuw, dat is óók: veel drinken.

Maar dat huisarrest is lang niet voldoende voor een prettige jaarwisseling. Er is een ware politiemacht op de been, hele brandweerkorpsen hebben dienst, in ziekenhuizen zijn complete teams paraat. 's Ochtends ruimen de reinigingsdiensten de rommel op, en in de dagen erna zijn rechters en officieren ingeroosterd om tijdens snelrechtzittingen en supersnelrechtzittingen 'lik op stuk' te kunnen geven.

Met die inzet van duizenden professionals en vrijwilligers - alleen al in Den Haag 800 - maakt de overheid duidelijk dat wie het feest verstoort, hard wordt aangepakt, harder dan in de rest van het jaar. Die trend tekent zich al een paar jaar af. En het helpt: vorig jaar was er een kwart minder incidenten dan het jaar daarvoor. Wel moesten er 26 mensen een oog missen, meest jongeren. En overleden twee tieners door illegale vuurwerkbommen.

Dat illegale vuurwerk wordt steeds zwaarder. Het zorgt voor zoveel ongelukken dat een vuurwerk-taskforce pleit voor een algeheel verbod op vuurwerk. Politie en justitie zijn in die club vertegenwoordigd. "Het loopt uit de hand", waarschuwt coördinator Cees Meijer.

Op zijn oproep is lauw gereageerd, héél lauw. En ook dat is een trend. De SGP vraagt al jaren het vuurwerk te ontmoedigen, ook vanwege de gevolgen voor het milieu. Haar valt hoogstens meewarig gelach ten deel. Twee Rotterdamse GroenLinksers verzamelden 60.000 handtekeningen tegen particulier vuurwerk en voor gemeentelijke shows. Om formele redenen weigerde de Tweede Kamer een debat. Nu pleit de Partij voor de Dieren voor een verbod. Die fractie heeft twee zetels: ook niet de moeite waard.

Terwijl de feiten confronterend blijven. De incidenten zijn afgenomen, maar twee doden, honderden gewonden en miljoenen aan maatschappelijke kosten horen ruim voldoende te zijn voor een debat in het parlement, over de voordelen van een verbod, én over de nadelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden