null Beeld

CommentaarChristelijke feestdagen

Feestdagen ruilen doet recht aan diverse samenleving

Trouw Hoofdredactie

Moet een christelijke feestdag als Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag worden ingeruild voor het islamitische Suikerfeest? De discussie steekt met enige regelmaat de kop op, gaat doorgaans na enige tijd weer liggen, zonder dat er iets is veranderd. En aanwijzingen dat er in de komende jaren alsnog verandering komt, zijn er niet.

De feestdagen van een land weerspiegelen – als het goed is – het karakter van dat land. Het is de vraag of het huidige pakket aan feestdagen voor zo’n weerspiegeling zorgt. Behalve Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag hebben de Nederlandse nationale feestdagen een christelijke lading: Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst. Ongeveer de helft van de Nederlanders beschouwt zichzelf niet als religieus. En van de groep die zich wél religieus noemt, is inmiddels zo’n miljoen mensen moslim. Moet dat worden weerspiegeld in de feestdagen?

Een nog kleine, maar groeiende groep bedrijven biedt werknemers tegenwoordig de mogelijkheid aan feestdagen te ruilen. Als een hindoeïstische werknemer liever vrij is met het voor hindoes belangrijke feest Diwali dan met Hemelvaartsdag, dan kan dat (tenzij het allerlei werkgerelateerde problemen oplevert). Of als iemand liever met het Suikerfeest een dagje vrij heeft dan op Tweede Pinksterdag: idem. Dat gebeurt inmiddels bijvoorbeeld bij Unilever, accountants- en advieskantoor PwC en DPG Media (waar ook deze krant onderdeel van is). In de meeste gevallen wordt de ruilmogelijkheid beperkt tot Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag.

Slimme oplossing

Het is een slimme oplossing, waarmee deze bedrijven de discussie over het schrappen en toevoegen van feestdagen wijselijk links laten liggen. Die discussie is vaak sterk gepolariseerd. Want ook al weet een flink deel van de Nederlandse bevolking amper wat er eigenlijk met Pinksteren wordt gevierd, het inleveren van de Tweede Pinksterdag als christelijke feestdag zal door velen toch als een verlies worden beschouwd. Met hun aanpak vermijden de bedrijven die emotionele discussie – wie hecht aan een vrije dag met Hemelvaart of op Tweede Pinksterdag hoeft niets te vrezen – terwijl ze tegelijkertijd terecht recht doen aan de toegenomen (religieuze) diversiteit in ons land.

Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. “We willen erkenning en ruimte geven aan de multiculturele gemeenschap die we zijn als samenleving en als bedrijf”, zei een woordvoerster van PwC in deze krant. Het bedrijf ziet de feestdagenruil ook als instrument om de diversiteit van het bedrijf verder te laten groeien. Dat verdient alleen maar navolging.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden