Column

Fans veroorzaken geen rellen, het WK is een feest

Een Russische fan.Beeld Getty Images

Denker des Vaderlands René ten Bos kijkt tijdens het WK naar heldendom en tragiek, naar individu en collectief. Redacteur Peter Henk Steenhuis tekent zijn gedachten op.

"Wat heeft Rusland een mooie meiden", verzuchtte mijn zoon, toen we zaterdagavond Rusland-Kroatië zaten te kijken. Het was mij ook al opgevallen: de tribune zat vol jonge Russische schonen. Ik had me vooral afgevraagd wat ze daar deden. Je kreeg ook niet echt de indruk dat ze nauw bij het spel betrokken waren. Dit waren fans, geen supporters.

We gebruiken de woorden vaak door elkaar: fans en supporters. Ten onrechte: fans zijn glory seekers; supporters zijn mensen die hun land of hun club door dik en dun steunen. Feyenoord heeft meer supporters dan fans; Ajax heeft veel meer fans dan supporters.

Supporters maken onvermoede krachten los

In oktober 2010 won PSV thuis met 10-0 van Feyenoord. Een half jaar later ging PSV met 3-1 onderuit in Rotterdam. Feyenoord moest en zou winnen. Als spelers weten dat ze door dik en dun gesteund worden, maakt dat onvermoede krachten los. Fans kunnen die krachten nooit losmaken. Sterker nog, die maken krachten los die hier lijnrecht tegenover staan. Door met witte zakdoekjes te zwaaien vernietig je je eigen trainer.

Bij landenteams werkt dit over het algemeen minder dan bij clubteams, al was ik daar bij Uruguay-Frankrijk niet zeker van. Op de tribune zaten minstens zoveel Uruguayanen als Fransen, terwijl Uruguay nog geen 3,5 miljoen inwoners heeft. Maar het land heeft een rijke voetbalhistorie: in 1930 organiseerde Uruguay het eerste WK - en won het. Fans weten niets van voetbalgeschiedenis, supporters wel.

Feest van verbroedering

Voor een supporter geldt de beroemde uitspraak van de ooit befaamde coach van Liverpool Bill Shankly (1913-1981): 'Sommige mensen geloven dat voetbal een kwestie van leven en dood is. Ik verzeker je: het is veel serieuzer dan dat.'

Het zijn supporters die tot rellen kunnen overgaan. Op het WK zie ik niets van rellen. Het is een feest van verbroedering, van fans. 

Voor de fan is voetbal lang niet zo belangrijk. Die volgt liever paus Johannes Paulus II, die ooit zei dat van alle onbelangrijke zaken voetbal het belangrijkst is. Voor de supporter is deze relativerende opmerking nog veel ondoorgrondelijker dan de ondoorgrondelijkheid van God zelf.

René ten Bos is in april 2017 benoemd tot de vierde Denker des Vaderlands. In Trouw laat hij geregeld zijn filosofisch licht schijnen over allerlei actuele kwesties. Eerdere afleveringen van deze speciale WK-column vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden