null Beeld
Beeld

CommentaarKerkdiensten

Extra vieringen voor gevaccineerden: slimme zet van de PKN

Het gaat misschien langzamer dan velen hoopten, maar met elk coronavaccin dat in een bovenarm verdwijnt, groeit de groep mensen die beschermd is tegen het virus. Elke dag komen er rond de 100.000 gevaccineerden bij. De verwachting is dat die groei zal versnellen. Het aantal mensen dat een eerste prik heeft gehad, nadert inmiddels de vijf miljoen.

Zouden die gevaccineerden meer vrijheden moeten krijgen?

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt van wel. De kerkleiding doet daarom de suggestie aan de PKN-gemeenten om tijdelijk extra kerkdiensten te gaan houden voor mensen die gevaccineerd zijn. Waarbij wel het advies blijft: kom met maximaal dertig mensen samen, en hou de afstands- en hygiëneregels in acht. Daarmee wil de kerk vooral de ouderen een dienst bewijzen. Dat is niet zo verwonderlijk: in de gemiddelde PKN-gemeente zijn ouderen vaak oververtegenwoordigd.

Sociale element

Voor veel gelovigen is het sociale element een belangrijk onderdeel van de wekelijkse kerkgang. En de ouderen hebben volgens de kerkleiding ‘misschien meer dan anderen’ flink te lijden gehad door het verlies van dierbaren, door eenzaamheid en door het gebrek aan sociale contacten. Al eerder liet onderzoek zien dat de ontmoeting met anderen door kerkgangers misschien wel het meeste van alles wordt gemist. De meeste oudere kerkleden zullen inmiddels zijn gevaccineerd en voor veel hen zal gelden: hoe eerder we weer naar de kerk kunnen, hoe liever.

Het is de vraag of plaatselijke kerkbesturen en predikanten erop zitten te wachten nóg meer kerkdiensten te moeten optuigen: het is voor veel kerkelijke gemeenten al een hele toer om elke week weer een online dienst gestreamd te krijgen. Dat de regels en adviezen over kerkgang heel wat keren zijn aangepast, met alle praktische gevolgen van dien, maakte het er ook niet eenvoudiger op.

Extra kerkdiensten

Maar toch: het is een creatieve en slimme suggestie van de kerkleiding. Vooral omdat het om extra kerkdiensten gaat. Die komen immers niet in de plaats van de reguliere vieringen. In de woorden van de kerkleiding: “We benadelen niemand, maar geven gevaccineerden extra mogelijkheden. Hiermee sluit je dus geen mensen uit, maar steeds meer in.” Met het voorstel voorkomt de kerkleiding terecht dat grotere vrijheid voor gevaccineerden ten koste gaat van mensen die het vaccin nog niet hebben ontvangen. En de kerk blijft zo behendig weg van de ingewikkelde discussie over vaccinatiediscriminatie.

De pandemie en de bestrijding blijven bij voortduring vragen om creativiteit. En dat is precies waar deze stap van de PKN van getuigt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden