CommentaarFieldlabs

Experimenteer met Fieldlabs, maar met mate

null Beeld
Trouw Hoofdredactie

Strubbelingen rond twee voor Nederland ­belangrijke vaccins, een finishlijn die op ­ongrijpbare wijze steeds naar achteren verschuift: het was er de week niet naar om het een keer te hebben over de kansen die de ­coronacrisis vast ook kan bieden.

Over één kans zou het toch echt moeten gaan, namelijk de unieke kans om uit te zoeken hoe de samenleving een volgende keer kan blijven functioneren, op een lager pitje misschien, maar zonder dat alles tot stilstand komt. Want een situatie als de huidige, hoe ongekend ook, kan zich in de toekomst opnieuw voordoen.

Daarom is het nuttig om uit te zoeken hoe mensen in zo’n situatie toch veilig bijeen kunnen komen voor een congres, concert, sportwedstrijd, cabaretvoorstelling of cafébezoek. Gedachte daarbij is dat bezoekers zich vooraf en achteraf laten testen, en tussendoor de gebruikelijke coronaregels mogen vergeten. Onderzoekers bekijken dan hoe ze zich gedragen, of dat te sturen valt, en of er toch besmettingen optreden.

Niet getest

Hiervoor zijn de Fieldlab-experimenten opgezet. De deelnemers hebben een leuke middag of avond, het zij hun meer dan gegund, maar dat is in principe bijvangst. Hoofddoel is uit te zoeken hoe je weer veilig een voorstelling, evenement of festival kunt organiseren. Je hoeft geen oneindig aantal Fieldlabs te doen om dat uit te vinden, belangrijker is een strakke regie en opzet. Het geeft bijvoorbeeld te denken dat liefst een op de vijf bezoekers van een Fieldlab-cabaretvoorstelling en -voetbalduel zich na afloop niet liet testen.

Daarnaast kunnen mensen in toenemende mate naar bijvoorbeeld dierentuinen, musea en casino’s als ze daar vooraf een negatief testbewijs laten zien. Ter plekke moeten ze dan wel de coronaregels volgen, en ze worden niet na afloop getest.

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over de verwachte 200.000 deelnemers aan de verschillende testexperimenten. Vrees is dat het aantal besmettingen oploopt, niet alleen door het bezoek zelf maar ook door de drukte en reisbewegingen eromheen. Ook is het OMT bang dat al die gezelligheid anderen ertoe aanzet om de teugels te laten vieren op een moment dat dit echt nog niet kan. Het moet minder vaak, minder grootschalig en beter ­gecontroleerd, ook achteraf, stelt het OMT.

Dat is een goed punt. Ook omdat de toenemende wildgroei aan evenementen leidt tot chagrijn bij de mensen die vergeefs een kaartje proberen te krijgen, en bij ondernemers die ook wel weer bezoekers willen ontvangen maar dat nog niet mogen.

Experimenteren is nuttig, voor nu en voor later. Maar wees helder over de doelstelling: voorop staat nu het verwerven van kennis. In de hoop dat iedereen daar later van profiteert.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden