Even tempen

Veel ’Kopenhagen’ op de televisie en dus een mooie kans voor Llink om zich nog eens te profileren, voordat het is afgelopen met de groene omroep.

Samen met de VPRO brengt Llink deze week het korte achtergrondmagazine ’Expeditie Kopenhagen’ (22.45 uur, Nederland 2), een educatieve sfeerimpressie rondom de klimaattop.

Elke uitzending werpt een vraag op: ’Wat betekent 2 graden?’, ’Wie heeft de macht?’, ’Wat is een ontwikkelingsland?’. Maandag probeerde de expeditieploeg uit te vogelen wat een bos nu eigenlijk is.

Daarvoor had het programma de hulp ingeroepen van Wijnand Duyvendak, inderdaad, de man met het venijnige activistische verleden. Zo venijnig, dat het hem in augustus vorig jaar nog zijn plek in de Kamer kostte.

Hij moest zijn portefeuille, met als zwaartepunt klimaat, milieu en energiebeleid, aan een ander laten, maar hij geldt wel als een kenner. Van bossen bijvoorbeeld.

„Bij een bos is het heel belangrijk dat het vol is, dat het dicht is, dat er bladeren zijn, dat het goed nat is in de grond. Dan houdt het maximaal CO2 vast. Dat zou je een bos moeten noemen, maar er wordt hier natuurlijk geprobeerd om dat enorm op te rekken. Voor sommige landen zijn twee bomen al een bos.”

Aan het eind van de week, als de klimaatconferentie in de Deense hoofdstad is afgelopen, hopen we via ’Expeditie Kopenhagen’ een antwoord te krijgen op de vraag ’Wat heeft het opgeleverd?’.

Voorlopig een ijskoud Kopenhagen, wat klimatologisch wel weer geruststellend is.

Andere temperaturen voelden we in Maleisië. Dat was bij het TROS-programma ’Het mooiste meisje van de klas’ (maandag, Nederland 2). Dat was via lekker stuk Kathy helemaal terechtgekomen in het verre Oosterse land.

Kathy was vroeger zo’n meisje dat iedereen wel in de klas had; Mooi, mysterieus en de hoofdprijs voor alle jongens. U kent haar wel. Misschien was u zelf wel zo’n meisje.

Maar Kathy was toch wel erg bijzonder. Ze droomde niet alleen van een prins op het witte paard. Nee, ze woont ermee samen. Met die prins én met dat witte paard.

In Maleisië. Daar moest ze wel wat voor doen. Moslima worden en de hele dag alleen thuis zitten, bijvoorbeeld. Maar die prinses was ze geworden. En ze had er geen spijt van, hoezeer Jaap Jongbloed ook naar een dergelijke bekentenis hengelde. Want het is natuurlijk wel een programma voor de emotionele mens, met niet alleen liefde, maar ook dood en verdriet.

Als de poolkappen niet smelten van ontroering is de missie niet geslaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden