OpinieOproep donorconferentie

Europa: we willen 7.5 miljard euro tegen corona ophalen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In een unieke oproep om 7.5 miljard euro in te zamelen kondigen zes Europese leiders een online donorconferentie aan, die maandag 4 mei gehouden wordt. Het geld is bestemd voor het ontwikkelen van een vaccin tegen corona en het versterken van gezondheidsvoorzieningen wereldwijd. Lees hieronder de oproep van de zes, onder andere ondertekend door Emmanuel Macron en Angela Merkel.

Giuseppe ConteEmmanuel MacronAngela MerkelCharles MichelErna Solberg en Ursula von der Leyen

“Het toeval begunstigt alleen degenen die erop voorbereid waren”. Dit was de mantra van Louis Pasteur, een van ‘s werelds grootste wetenschappers en het brein achter vaccins en doorbraken die de afgelopen drie eeuwen miljoenen levens hebben gered.

Net als in zijn tijd wordt de wereld vandaag geconfronteerd met een virus dat landen en continenten overspoelt en onze huizen en harten binnendringt. Dit virus heeft in alle uithoeken van de wereld verwoesting en pijn veroorzaakt. We kunnen de mensen van wie we houden niet aanraken, niet genieten van de dingen die we gewoonlijk doen of niet zijn waar we willen zijn.

Dit offer en de heroïsche inspanningen van zorgmedewerkers over de hele wereld hebben ons geholpen het tij in vele delen van de wereld te keren. Sommigen komen voorzichtig uit de lockdown, anderen zijn nog steeds geïsoleerd. De gevolgen kunnen vooral dramatische proporties aannemen in Afrika en de rest van het zuidelijk halfrond.

Wat we allemaal delen, is dat geen van ons met enige zekerheid weet wat de toekomst van de pandemie werkelijk inhoudt. Niemand van ons is immuun voor de pandemie en niemand van ons kan het virus alleen verslaan. In feite zullen we pas echt veilig zijn wanneer we allemaal veilig zijn - in elk dorp, elke stad, elke regio en elk land ter wereld. In onze onderling verbonden wereld is het wereldwijde gezondheidssysteem zo sterk als de zwakste schakel. We zullen elkaar moeten beschermen om onszelf te beschermen.

Dit betekent dat we de knapste - en best voorbereide - koppen van de wereld bij elkaar moeten brengen om de vaccins, behandelingen en therapieën te vinden die we nodig hebben om onze wereld weer gezond te maken. Tegelijkertijd moeten we de gezondheidsstelsels versterken die ze voor iedereen beschikbaar zullen maken, met speciale aandacht voor Afrika.

We bouwen voort op de toezegging van de G20-leiders om een massale, gecoördineerde reactie op het virus te ontwikkelen. We steunen de oproep tot actie die de Wereldgezondheidsorganisatie en andere mondiale gezondheidsinstanties hebben gedaan. Daarom hebben we onlangs de Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator gelanceerd. Een wereldwijd samenwerkingsplatform voor onderzoek naar, ontwikkeling van, toegang tot en billijke distributie van een vaccin en andere levensreddende therapeutische en diagnostische behandelingen te versnellen en op te schalen.

Internationale samenwerking

We zijn vastbesloten om samen te werken met allen die onze inzet voor internationale samenwerking delen. We zijn klaar om de wereldwijde reactie te leiden en te steunen.

Ons doel is simpel: op 4 mei willen we in een online donorconferentie een initiële 7,5 miljard euro (8 miljard dollar) bijeenbrengen. Daarmee kunnen we het wereldwijde financieringstekort zoals dat door de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) en anderen berekend is, opvangen.

We zullen allemaal onze eigen toezeggingen doen, net als partners van over de hele wereld. Met de fondsen die we inzamelen, wordt een ongekende wereldwijde samenwerking op gang gebracht tussen wetenschappers en regelgevers, bedrijven en overheden, internationale organisaties, stichtingen en gezondheidswerkers. We steunen de Wereldgezondheidsorganisatie en we zijn blij dat we onze krachten mogen bundelen met ervaren organisaties zoals de Bill and Melinda Gates Foundation en de Wellcome Trust.

Elke euro of dollar die we samen inzamelen, zal via erkende wereldwijde gezondheidsorganisaties zoals CEPI, Gavi, de Vaccines Alliance, het Global Fund en Unitaid worden ingezet om zo snel mogelijk en voor zoveel mogelijk mensen tests, behandelingen en vaccins te ontwikkelen en beschikbaar te stellen. Als we een vaccin kunnen ontwikkelen dat overal in de wereld wordt geproduceerd, voor de hele wereld, wordt dit een uniek wereldwijd publiek eigendom van de 21e eeuw. Samen met onze partners verplichten we ons ertoe om het voor iedereen beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken.

Onze generatie

Dit is de taak van onze generatie. We weten dat we dit kunnen waarmaken. Hoogwaardige en goedkope gezondheidstechnologieën zijn geen dagdroom. We hebben gezien hoe publiek-private partnerschappen er de afgelopen twee decennia in zijn geslaagd om veel levensreddende vaccins beschikbaar te maken voor de armste mensen op aarde.

We weten dat deze race lang zal duren. Vanaf vandaag sprinten we richting ons eerste doel. Maar we maken ons op voor een marathon. De huidige doelstelling dekt alleen de eerste behoeften: voor de productie en levering van geneesmiddelen op wereldschaal is veel meer geld nodig.

Samen moeten we ervoor zorgen dat er geld beschikbaar blijft en dat er vooruitgang wordt geboekt om vaccinatie, behandeling en testen voor iedereen beschikbaar te maken.

Dit is een bepalend moment voor de wereldwijde gemeenschap. Door vandaag de krachten van de wetenschap en solidariteit te bundelen, zullen we de kiem zaaien voor meer eenheid. Geleid door de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling kunnen we ons inzetten voor nieuwe vormen van gemeenschapszin, maatschappelijke verantwoordelijkheid en wereldwijde samenwerking om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

Samen zullen de wereldwijde strijd tegen Covid-19 winnen.

Giuseppe Conte, premier van Italië

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad

Erna Solberg, premier van Noorwegen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden