commentaar

Europa moet zich niets aantrekken van de Amerikaanse sancties tegen Iran

Een Iraanse vrouw loopt langs een muurschildering op de voormalige Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Teheran. Beeld AFP

Het uiteendrijven van de geallieerde vrienden Europa en de Verenigde Staten komt treurig genoeg concreet tot uitdrukking in de Amerikaanse alleingang om de economische sancties tegen Iran te hervatten. 

Gisteren werden ze van kracht. Tegelijkertijd trad een EU-tegenpakket in werking, het zogeheten ‘blokkade-statuut’, dat de Europese belangen in Iran moet beschermen tegen de gevolgen van de Amerikaanse sancties.

De Amerikaanse president kondigde 8 mei aan zich uit de nucleaire deal met Iran terug te trekken, een overeenkomst over het stopzetten van het ontwikkelen van nucleaire wapens, waarover zijn voorganger Obama lang had onderhandeld met de Iraanse leiding. 

Volgens Trump hield Iran zich niet aan het akkoord, waaronder behalve de EU ook China en Rusland hun handtekening hadden gezet. Bovendien bleef het land doorgaan met het ontwikkelen van lange afstands-rakketten (waarover het akkoord zich niet uitspreekt) en steunt Iran het regime van de Syrische president Assad en diverse terroristische organisaties.

De EU, Rusland en China vinden dat Iran zich wel aan de gemaakte afspraken houdt.

Het EU-tegenpakket is een soort van antigif om Europese bedrijven te beschermen als zij handel blijven drijven met Iran. Alleen weet niemand of dit antigif ook echt werkt. In veel producten en goederen zit technologie of software van Amerikaanse herkomst. Als van producten meer dan tien procent van Amerikaanse herkomst is, valt dit onder de Amerikaanse sanctiewet tegen Iran en de straffen kunnen draconisch zijn.

Europese bedrijven zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze hoogwaardige producten zullen verkopen aan bedrijven in Iran. Uit de VS is enorm veel software en technologie afkomstig en verwerkt in tal van producten. Autobedrijven Renault en Daimler hebben al aangekondigd zich terug te trekken uit Iran, terwijl Renault in Amerika geen auto verkoopt. Risico’s loopt ook het Europese Airbus dat vliegtuigen verkocht heeft aan Iran. Met andere woorden: ook al doet Europa niet mee met een boycot tegen Iran, last kunnen bedrijven daarvan wel hebben. Dit geldt in het bijzonder voor Nederland, dat juist zijn export naar Iran fors had opgevoerd.

Over de autoritaire, dictatoriale leiding van Iran hoeven we ons geen illusies te maken, maar in dit geval houdt het land zich volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap aan de afspraken. Europa moet proberen zich zo weinig mogelijk aan te trekken van de Amerikaanse sanctiemaatregelen, al zal dat niet eenvoudig zijn. De tragiek zit vooral in de Iraanse burgers die zwaar getroffen zullen worden door de sancties.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere commentaren vindt u hier.

Lees ook:

Amerikaanse sancties maken Iran tot paria op de wereldmarkt

De wereld wordt een stuk kleiner voor Iran. De Amerikaanse sancties die in mei waren aangekondigd toen de VS uit de Irandeal stapten, zijn gisteren in werking getreden.

De EU en Iran zijn voor even ‘vrienden’ om de handel te redden

Europese regeringsleiders zoeken naar manieren om de nucleaire deal met Iran overeind te houden, ondanks sancties van VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden