opinie

Europa heeft weer echt een visie nodig

Een demonstratie tegen TTIP in Brussel.Beeld EPA

Politici moeten over de eigen schaduw springen want meer Europese samenwerking is hard nodig, betoogt Rob Boudewijn, directeur training aan het Europa-instituut.nl, een onafhankelijk diplomatiek trainingsinstituut.

Toen de Franse minister van buitenlandse zaken Schuman, later gezien als een van de stichters van Europa, op 9 mei 1950 zijn integratieplan bekendmaakte, getuigde dat van visie. Immers, Frankrijk lag nog in puin en hij stelde voor om met de gehate Duitsers economisch te integreren.

Schuman durfde over zijn eigen schaduw heen te stappen en zag economische vervlechting als een manier om oorlog te voorkomen. Dergelijke visionaire daden zijn sindsdien in de Europese Unie zeldzaam gebleken, getuige de reacties op de Staat van de Unie van voorzitter Juncker van de Europese Commissie en de plannen van de Franse president Macron. Beiden werden - en niet alleen door Mark Rutte - aangeduid als naïevelingen.

Zijn de volksreferenda van Macron nu werkelijk zo'n slecht idee om 'het volk' meer bij Europa en de richting van het integratieproject te betrekken? De huidige elitepolitiek heeft geresulteerd in de spreekwoordelijke kloof. In tegenstelling tot wat Eurosceptici voorstaan, die de EU wegzetten als een nutteloze regels producerende vierde bestuurslaag, is de EU zo machtig als de lidstaten willen. Het kan geen toeval zijn dat na de bestuursperiode van Jacques Delors begin jaren '90, die een duidelijke visie had op de vervolmaking van de interne markt, alleen visieloze bureaucraten tot voorzitter van de Europese Commissie zijn benoemd: Europa moest klein worden gehouden.

Tijdsgeest

Junckers visie veronderstelt méér Europa, zeer tegen de tijdgeest: Brussel-bashing levert electoraal gewin op. Hij pleitte onder meer voor de euro in alle EU-landen. Een economisch basisprincipe leert: hoe groter de (eenheids)markt, des te beter voor allen. Nederland als exportland zou hiervan profiteren door het wegvallen van fluctuerende wisselkoersen.

De aanslag op de Duitse kerstmarkt vorig jaar liet zien dat een Europa zonder binnengrenzen, maar met nationaal georganiseerde veiligheidsdiensten, een walhalla voor terroristen is. Meer samenwerking is dus onontbeerlijk.

Het wispelturige optreden van Trump en de assertieve houding van Poetin maakten duidelijk dat de Navo geen natuurlijke habitat meer is voor onze veiligheidsbelangen en brengt de Europese defensiesamenwerking in een stroomversnelling. En wat is er mis met Junckers voorstel om een Europees cyberagentschap op te richten, als Russische inmenging in diverse verkiezingen aantoont dat hackers per definitie transnationaal werken?

Samenwerking

Onze nationale reflex op de mondiale financiële crisis was het opkopen van ABN-Amro. Pas later kwam het besef dat alleen Europese samenwerking het tij zou kunnen keren, met de bankenunie als feit. Waarom is een Europese minister van financiën en een Europees IMF bij voorbaat een slecht idee?

De uitbreiding van de EU heeft aangetoond dat dit een van de beste modellen ter promotie van democratie en rechtsstaat is. Zonder perspectief van een EU-lidmaatschap zou de Kosovo-crisis nog voortmodderen: waarom dan het lidmaatschap van Balkanlanden wegzetten als onrealistisch?

En waarom worden realistische visies over de toekomst van de EU door politici weggezet als naïef? Politici die Brussel-bashing gebruiken. Brexit werd mogelijk gemaakt door een tiental Conservatieven met als oogmerk electoraal gewin, terwijl het 500 miljoen Europeanen treft. De Vlaamse socialisten waren na jarenlange instemming plotsklaps tegen het vrijhandelsverdrag TTIP, omdat communisten hen op links dreigden in te halen; een anti-EU stem leverde stemmen op. De organisatoren van ons Oekraïne-referendum wilden niet zozeer een uitspraak over samenwerking met dat land, maar ook een anti-EU stem uitlokken.

Politici zouden daarom over de eigen schaduw moeten stappen om zo het Europees integratieproject te verbeteren: de visie ligt er al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden