null Beeld
Beeld

CommentaarEU-top

EU-akkoord is stap vooruit

Redactie

Wie naar de Europese Unie kijkt in een momentopname van bijna vier dagen ziet een voortstrompelend, onderling verdeeld en ruziënd continent, met veel gemopper en verwijten. Wie terug kijkt naar de geschiedenis van de Europese Unie kan niet anders concluderen dan dat er in de afgelopen decennia ongelooflijk veel vooruitgang is geboekt, waarbij lidstaten altijd weer politiek, economische en culturele verschillen wisten te overbruggen en stappen vooruit zetten in de Europese integratie. Op de Europese eenwording is de ‘processie van Echternach’ zeker van toepassing, drie stappen vooruit en twee stappen achteruit, in willekeurige volgorde.

In dit perspectief is het bijna traditioneel te noemen dat de Europese regeringsleiders, na vier dagen, er toch met elkaar zijn uitgekomen over de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds, maar verheugend is het ook. De 27 deelnemende landen werden het eens over een ongekend financieel pakket van in totaal 1,82 biljoen euro, voor enerzijds de meerjarenbegroting en anderzijds 750 miljard voor het coronaherstelfonds.

Daarbij hebben veel partijen water in de wijn moeten doen, maar hebben diezelfde partijen ook deels hun zin gekregen. Principieel is de hobbel genomen dat de EU geld kan gaan lenen.

Economie hervormen

De ervaren onderhandelaar premier Rutte, die door zijn harde opstelling veel irritatie en chagrijn opwekte bij diverse collega’s maar door andere ‘zuinige’ leiders gesteund werd, wist eruit te slepen dat wie vele miljarden aan subsidies wenst te ontvangen, ook zijn economie dient te hervormen. Een terechte eis, anders zou het om gratis geld gaan dat in een bodemloze put verdwijnt. Bovendien is het subsidiedeel in het herstelfonds fors omlaag gebracht. Ook wist Rutte het voor elkaar te krijgen dat er in beginsel gekort kan worden op EU-gelden als er geen respect is voor het naleven van de spelregels van de rechtstaat. Daarbij is het wel de vraag hoe in de praktijk deze regels vanuit Brussel zullen worden toegepast op landen als Hongarije en Polen, waar de eigen rechtsstaat de afgelopen jaren fors is aangetast. Dat de Hongaarse leider Orban Rutte wegzette als ‘that guy’ is in dit perspectief eerder een compliment dan een belediging.

Toch heeft dit akkoord ook een prijs. Er zal hard gewerkt moeten worden aan de onderlinge verhoudingen. Daarnaast vallen de uitgaven voor nieuw beleid als innovatie, klimaat en duurzaamheid in het compromis lager uit dan in eerdere voorstellen. Deze zeer noodzakelijke investeringen zijn het kind van de rekening van de politieke strijd over de Europese financiën. Aan het Europees Parlement de uitdaging dit te repareren.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden