OpinieCommentaar

Erken nu ook eens dat het goed gaat met migranten

Het was maar een klein berichtje in de krant: ‘Migrant maakt inhaalslag op arbeidsmarkt en school’. Deze conclusie kwam uit het Jaarrapport Integratie 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Geen nieuws is goed nieuws, zeggen we vaak. Goed nieuws haalt dan ook zelden de voorpagina. Bij de berichtgeving over migranten is het niet anders. Problemen met integratie op allerlei gebied domineren in het publieke debat.

Die problemen zijn soms ook reëel. Zo hebben de aanslagen in Frankrijk door radicale moslims, als reactie op een cartoon van Mohammed op een middelbare school, terecht een stroom aan zorgelijke en verontwaardigde reacties veroorzaakt. Een petitie vanuit islamitische hoek met als doel het beledigen van de profeet strafbaar te stellen, gooide onlangs nog eens olie op het vuur.

Ook de overlast die sommige jonge mannelijke asielzoekers veroorzaken, waardoor buschauffeurs soms beveiliging nodig hebben, is niet gering. En dan blijken migranten door een ongezonde leefstijl ook nog oververtegenwoordigd onder de coronaslachtoffers die naar het ziekenhuis moeten.

Maar de nadruk op de problemen vergroot het maatschappelijk gevoel van onbehagen over de aanwezigheid van migranten. En dat is niet terecht, want uit de feiten rijst een ander beeld op.

Sociale participatie

Volgens het rapport van het CBS lopen met name Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen hun achterstand op alle fronten in. Zo stijgt het percentage mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond met een havo- of vwo-diploma gestaag door. 39 procent van de kinderen uit een Turks gezin volgt havo of vwo. Bij leerlingen met een Marokkaanse achtergrond gaat het zelfs om 45 procent. Het percentage migranten dat van criminaliteit wordt verdacht, daalt daarentegen. Als het gaat om sociale participatie, bijvoorbeeld contact met familie en buren, scoren niet-westerse allochtonen ook steeds beter.

In het dagelijks leven zien we de integratie voor onze ogen gebeuren. We kennen allemaal de rolmodellen: denk aan de rapper Typhoon, de Turkse zangeres Karsu en de Antilliaanse operazangeres Tania Kross. We hebben burgemeesters als Ahmed Marcouch en Ahmed Aboutaleb. Of denk aan de bijzondere vriendschap van de familie Nouri met voetballer Donny van de Beek.

Onopvallender, maar niet te missen is de opmars van de Turkse advocate, de gehoofddoekte gemeente-ambtenaar, de islamitische salarisadministrateur en de Antilliaanse hoogleraar.

Zelfs al wijst het CBS-rapport erop dat de kansen op vast werk nog steeds kleiner zijn als je een niet-westerse achtergrond hebt, de ontwikkeling is positief. En die zou eindelijk zijn weerslag moeten krijgen in de media.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden