null Beeld
Beeld

CommentaarCompensatie

Erken het echte leed van Srebrenica, dat van de nabestaanden

Redactie Trouw

De 850 veteranen van Dutchbat-III of hun nabestaanden krijgen ieder 5000 euro van het ministerie van defensie. Minister Ank Bijleveld maakte deze ‘symbolische blijk van erkenning’ vorige week bekend. De erkenning betreft de moeilijke omstandigheden waarin de Nederlandse VN-militairen destijds verkeerden tijdens de ondergang van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 én de nasleep daarvan. De militairen hebben toen en in de 25 jaren daarna ‘gebrek aan steun, erkenning en waardering’ ervaren, aldus Bijleveld.

Dit besluit van het kabinet, na het advies van de commissie-Borstlap, is verstandig. De militairen van destijds werden (te) licht bewapend en zijn met een onduidelijk VN-mandaat naar een enclave gestuurd die niet te verdedigen was. Tijdens de Bosnisch-Servische aanval op Srebrenica werden zij in de steek gelaten door de Navo en de VN. Eerherstel voor de Dutchbatters kwam overigens al eerder. Zowel het diepgravende rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie uit 2002 als de Tweede Kamer in 2003 meende dat Dutchbat de ondergang van de enclave niet te verwijten viel. Wel was er kritiek op de leiding van Dutchbat, die meer had kunnen doen om groepen mannen en jongens te redden.

Schrijnend

De erkenning voor de Dutchbatters heeft lang op zich laten wachten, te lang, en zij kunnen zich hierdoor nu gesteund voelen. Toch is het goed oog te houden voor de echte slachtoffers: de 8000 vermoorde moslims en hun nabestaanden. De moeizame wijze waarop zij in Nederland erkenning krijgen is schrijnend. Pas in 2013 werd na eindeloze rechterlijke procedures vastgesteld dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie mannen die van de VN-basis waren gestuurd. Nabestaanden van 350 omgekomen mannen en jongens hebben tot aan de Hoge Raad moeten procederen wie voor hun dood verantwoordelijk was. Dutchbat is daarvoor voor 10 procent verantwoordelijk, meende de Hoge Raad. Een commissie is nu aan het uitrekenen hoe hoog het bedrag moet zijn. De ‘moeders van Srebrenica’ zijn het er niet mee eens en zijn naar het Europees Hof gestapt.

Het is niet meer dan logisch dat ook zij ruimhartig erkenning en compensatie krijgen van de Nederlandse staat. Premier Kok zei in 2002 al dat Nederland ‘politiek medeverantwoordelijk’ was en premier Rutte sprak vorig jaar, bij de herdenking van 25 jaar ‘Srebrenica’ zijn spijt uit voor de gebeurtenissen van destijds.

Ruimhartig

Nederland heeft in de afgelopen 25 jaar bijna 590 miljoen euro gedoneerd aan Bosnië-Herzegovina voor wederopbouw, waarvan 100 miljoen voor de regio Srebrenica. Dat is prima, maar laat onverlet dat ook het leed van de slachtoffers, net als bij de Dutchbat-veteranen, ruimhartig erkend en gecompenseerd moet worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden