Column

Erdogan weet als geen ander een slaatje te slaan uit de verdwijning van Khashoggi

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Aan de grote boze en cynische mensenwereld, die zich voorbij Lobith en Bartlehiem uitstrekt, valt helaas niet te ontsnappen.

Sylvain Ephimenco

Gisteren werden met de nieuwsstroom heel wat lichaamsdelen het land binnengevoerd. Het meest treurige is dat deze onsmakelijke openbaring iemand betreft die alleen zijn toetsenbord als wapen hanteerde. Een journalist zoals velen onder ons, dissident en rebels, die een consulaat binnenstapte om zijn trouwboekje alvast in orde te maken. Hij kwam er nooit meer uit.

Aan de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi twijfelt niemand meer. Nu nog de gruwelijke details. Volgens de Turkse krant Yeni Safak die de lekkages van zijn overheid gulzig en met graagte oplepelde, zouden eerst de vingers van de journalist zijn afgehakt, waarna zijn hoofd hetzelfde lot onderging. En toen zijn lichaam in stukjes werd gezaagd, gaf de Saudische forensisch specialist Salah Al Tabiqi de aanwezigen het advies om naar muziek te luisteren terwijl hij met het lichaam van Kha­shoggi bezig was.

Vanzelfsprekend herhalen we hier dat, hoewel op heilige grond gebouwd, Saudi-Arabië een schurkenstaat vrijwel zonder weerga is: vrouwen worden er gestenigd en onthoofde mannen aan kruizen genageld. Maar wie denkt dat het land van prince of darkness Mohammad bin Salman (MBS) een zware tol voor zijn misdaad gaat betalen, heeft het natuurlijk mis. Er zitten te veel olie, dollars, opdrachten en wapencontracten in dit spel. Nu al wordt een stroman in elkaar gezet om de orde der dingen te kunnen handhaven. Die Saudische consul uit Istanbul is al naar ­Riyadh teruggefloten waar hij, hoorden we gisteren, uit zijn functie is ontheven wegens ‘overtredingen’. Misschien zullen we hem na een tijdje ook zonder hoofd aan een kruis terugvinden.

Op het onbegrensde cynisme van president Trump kunnen we alvast rekenen om MBS, zijn charmante bondgenoot met de rode handen, verder uit de wind te houden. In dat consulaat was toch geen prins te bekennen, maar waarschijnlijk wel ‘bandieten’, volgens Trump. En dan hebben we nog de Turkse president Erdogan, die als geen ander een slaatje weet te slaan uit dit horrorkabinet. Hij, die zich bijna afficheert als beschermheer van het persvolk, door het onderzoek naar de Saudische misdaad te leiden. Dezelfde man, die weliswaar geen persmuskieten in stukjes zaagt, maar wel vrachten journalisten ontslaat of achter de tralies zet. En omdat deze paranoïde sultan ook een slimme schaker is, heeft hij zijn nieuwe maagdelijkheid versterkt door juist nu de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die hij twee jaar gevangenhield, uit het cachot te ontslaan. Trump zag al ‘heel goede betrekkingen met Turkije’ gloren, terwijl Erdogan zijn ‘onafhankelijke rechters’ prees tegenover Trump.

Al met al is de kwakkelende Turkse lira, die naar de bodem van de Zwarte Zee was gezonken, na de moord op journalist Jamal Khashoggi met 6,5 procent opgewaardeerd. Brutalen hebben de halve wereld, cynici het hele zonnestelsel.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook:

Voor Turkije komt de verdwijning van Khashoggi goed van pas

Met gruwelijke details uit de zaak-Khashoggi lijkt Turkije te willen stoken in de relatie tussen Saudi-Arabië en de VS.

Saudi-Arabië dreigt met oliewapen in de zaak-Khashoggi

Saudi-Arabië heeft gedreigd zijn economische gewicht in de strijd te werpen als het wordt geconfronteerd met strafmaatregelen vanwege de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden