Commentaar

Er zijn goedkopere manieren om het bedrijfsleven te verleiden dan de dividendbelasting afschaffen

Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs (D66), premier Mark Rutte, Minister Stef Blok van buitenlandse zaken, Minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) en Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken (D66) tijdens een informele heisessie van het kabinet.  Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs (D66), premier Mark Rutte, Minister Stef Blok van buitenlandse zaken, Minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) en Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken (D66) tijdens een informele heisessie van het kabinet.Beeld ANP

Het derde kabinet-Rutte is begonnen aan de afrondende voorbereidingen van de op Prinsjesdag te presenteren begroting voor 2019. Het worden de komende dagen in ieder geval wat één onderdeel betreft bizarre gesprekken.

Trouw

Terwijl de economie aan een forse groeispurt bezig is en er dientengevolge ook voor de overheidsfinanciën niet of nauwelijks een vuiltje aan de lucht is, dient zeshonderd miljoen euro te worden bezuinigd aan de uitgavenkant van de begroting.

De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting gaat de staatskas niet de verwachte 1,4 miljard euro aan inkomsten schelen, maar rond twee miljard euro. Een geheel door de gunstige economie te verklaren ontwikkeling. Meer winsten in het bedrijfsleven en dus ook meer dividend en dus dividendbelasting.

De door toenmalig minister van financiën Gerrit Zalm onder Paars ontworpen begrotingsregels schrijven voor dat er een waterdicht schot zit tussen de inkomsten van de overheid en de uitgaven. Voor de uitgaven is een maximum voorgeschreven en als er meer wordt uitgegeven (het schrappen van een belasting is in de begrotingstechniek een uitgave) dan dient dat elders in de uitgaven gecompenseerd te worden. Dat er ook meer inkomsten tegenover staan is irrelevant. Ziedaar de in Haagse politieke kringen wellicht geaccepteerde, maar voor de buitenstaander soms onbegrijpelijke logica van het Binnenhof.

Wereldvreemd

Staatssecretaris Menno Snel van financiën liet gisteren weer eens zien hoezeer politici af en toe van de wereld vervreemd zijn. Kennelijk is het dit kabinet nog niet gelukt uit te leggen waarom het een goede zaak is de dividendbelasting te schrappen. Er is nog verzet, dus er moet meer uitleg komen.

Wat nu als de argumenten voor afschaffing - bedrijven worden verleid in Nederland te blijven, dan wel zich hier te vestigen - wel gewogen zijn in de publieke opinie, maar te licht zijn bevonden? Dan kun je uitleggen tot je een ons weegt, maar meer begrip kweek je niet.

Hoe bizar ook: dat er 600 miljoen euro bezuinigd moet worden omdat een hogere verwachte opbrengst van de dividendbelasting niet zal worden binnengehaald, is geen reden de begrotingsnormen van Zalm af te schaffen. Die afspraken hebben een weldadige rust gebracht in het Nederlandse begrotingsbeleid.

De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting zelf is het onzalige voorstel. Het is maar één en vrijwel zeker de duurste mogelijkheid om het bedrijfsleven te verleiden dit land als vestigingsplaats te kiezen. Er leiden meer wegen naar Rome. Daarvan zijn er vele meer voor de hand liggend en nog eens veel meer veel goedkoper dan het afschaffen van de dividendbelasting.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden