Beeld Maartje Geels

Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Er staat een hoop op het spel voor Trouw

Volgende week gaat Trouw live met een nieuwe site, app en de vernieuwde digitale krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan legt uit waarom.

Van een zeer trouwe en ook bevriende lezer, Rik Laernoes uit Haringhuizen, kreeg ik een appje. ‘Hoe komen wij op de vernieuwde app en website van Trouw?’ Mijn antwoord is: die zijn nu nog niet officieel in de lucht, maar wel toegankelijk. Wie beta.trouw.nl intikt komt automatisch op de nieuwe site, waaraan we op dit moment de laatste hand leggen, maar die wel gewoon al draait naast de gewone Trouw-site (www.trouw.nl). Je kunt de beta-site ook via de smartphone bezoeken of via de appstore van Apple of Google de Trouw-app downloaden. Wie via de tablet leest kan in de appstore ook de apps voor de site of de vernieuwde digitale krant downloaden.

Komende dinsdag gaan onze nieuwe site, app en digitale editie officieel live, zoals dat heet en gaat onze ouwe site uit de lucht. In de aanloop daarnaartoe is in de afgelopen weken de spanning op de redactie flink gestegen. Iedereen is enthousiast over de nieuwe digitale platforms, maar het is voor alle betrokkenen overuren draaien om de software en vormgevingsmogelijkheden onder de knie te krijgen. Daarbij sluit (nog) niet alle software goed op elkaar aan, zodat veel verhalen, foto’s en illustraties moeten worden gekopieerd naar de diverse applicaties.

Vakantiekrachten

Voor dit tijdrovende maar relatief eenvoudige ‘plak- en knipwerk’ hebben we vakantiekrachten ingehuurd, jongeren die hun eindexamen achter de rug hebben of studenten, veelal dochters en zonen van redacteuren. En daardoor wordt het ook weer een gezellige bende op de redactievloer. Vaders en moeders die bij me binnenlopen met de opmerking ‘heb je m’n zoon of dochter al gezien?’ Voor de één een leuke vakantieklus, bij de ander zie je het enthousiasme voor de journalistiek groeien.

Maar het is niet alleen maar leuk en gezellig. Er staat ook een hoop op het spel voor Trouw. In de afgelopen jaren heb ik diverse malen op deze plek betoogd dat daar waar onze lezers zitten wij ook moeten zijn en niet andersom. De beweging van (nieuwe) lezers is onmiskenbaar naar de digitale omgeving. In die digitale omgeving hebben lezers voorkeuren. De één leest liefst via de smartphone (heel veel inmiddels), de ander via de desktop of tablet. Of uiteraard – laten we dat niet vergeten – op papier.

Voor die lezers en nieuwe doelgroepen moet Trouw er ook zijn. Wie niet in deze trend meegaat loopt de kans uiteindelijk de boot te missen. Zie bijvoorbeeld wat er nu gebeurt in de detailhandel. De ene winkel na de andere die zijn digitale huiswerk niet of onvoldoende op orde heeft, moet zijn deuren sluiten.

Zeer gewaardeerd

Gelukkig gaat het goed met Trouw. De kwaliteit van de krant, in combinatie met veel aandacht voor religie, filosofie, zingeving, duurzaamheid, politiek, zorg en onderwijs, wordt zeer gewaardeerd. In toenemende mate nemen mensen een abonnement op de site, of een combinatie van digitaal doordeweeks en papier op zaterdag of volledig digitaal.

Om die digitale lezers nog beter te bedienen met prachtige vormgeving, fotografie, bewegende illustraties, video en geluid, vernieuwen we onze site en apps.

Heel bijzonder is de vernieuwde digitale krant die geen kopie van de krant meer is, maar geheel op de eisen van deze tijd is toegesneden. Het leukst van alles is dat die nieuwe digitale producten desondanks het Trouw-gevoel uitstralen. Ze lijken sterk op de oude vertrouwde krant.

Ga maar eens kijken.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden