null Beeld

CommentaarCoronamaatregelen

Er moet iets gebeuren, maar laat de scholen openblijven

Redactie Trouw

Graag wat meer positieve geluiden in de krant, vraagt een lezer. Liever creatieve oplossingen dan sombere berichten. Gezien de snel stijgende besmettingscijfers en de noodkreten uit de zorgsector, die allesbehalve vrolijk stemmen, is dit een relevante vraag. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat corona heviger om zich heen grijpt dan twee maanden geleden werd ingeschat. De situatie in de zorg is ernstig. Door de chronische overbelasting van het zorgpersoneel is er veel uitval, terwijl er ondertussen elke dag nieuwe coronapatiënten bij komen. Daardoor moeten steeds vaker andere behandelingen worden uitgesteld.

De urgentie is duidelijk. Er moet iets gebeuren. Gelukkig heeft het kabinet de anderhalvemetermaatregel weer dwingend ingevoerd, maar dat is niet genoeg.

Het kabinet versoepelde te snel

Om een zorginfarct te voorkomen is meer nodig. Zo moet het kabinet bereid zijn om de nodige vervelende en ingrijpende maatregelen te durven nemen. In de samenleving is vooral een aanpassing van het gedrag nodig. Voorzichtiger, minder zorgeloos. Het lastige is dat de bereidheid om sociaal gezien weer wat in te leveren geringer is dan een jaar geleden. Dat komt ook doordat het kabinet half september te snel versoepeld heeft.

Maatregelen die eerder afgeschaft zijn, zullen weer ingevoerd moeten worden. Het geven van boosterprikken moet echt snel op gang komen, al zal dat geen zorginfarct meer kunnen voorkomen op korte termijn. Maar één maatregel moet koste wat kost vermeden worden en dat is het sluiten van de scholen. Voor de ontwikkeling van kinderen, niet alleen wat leren betreft maar zeker ook sociaal, is het heel belangrijk dat ze samen in de klas zitten. Wat wel kan is een langere kerstvakantie, door die bijvoorbeeld een of twee weken eerder te laten beginnen en een week langer te laten duren. Ook scholen zelf kunnen creatiever zijn in de aanpak van besmettingen. Geen ouders meer toelaten in het gebouw, bijvoorbeeld. Warm aankleden en de ramen openzetten.

Discipline van de volwassenen

Dus liever een lockdown-achtige situatie van een week of drie, waarbij de scholen openblijven, dan het sluiten van de scholen. Verder is het een kwestie van discipline van de volwassenen. Zoveel mogelijk thuiswerken, geen grote familiebijeenkomsten.

Die voorzichtigheid is nu minstens zo hard nodig als een jaar geleden. Vorig jaar hebben veel mensen een creatieve oplossing bedacht voor het vieren van pakjesavond. Die creativiteit is dit jaar weer nodig. Zo is het ook echt beter om deze vrijdag de stenen winkels te mijden, ondanks dat er veel fraude is bij online Black Friday-aanbiedingen. Het is niet anders, we betalen allemaal een hoge prijs voor de ontijdige versoepelingen van twee maanden geleden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden