Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Er moet hardere zelfkritiek komen van Nederland na de Paradise Papers

Opinie

Trouw

De Paradise Papers roepen de vraag op hoe eenduidig de wet door de Belastingdienst wordt uitgelegd bij het maken van afspraken van multinationals. © ANP
Commentaar

Terecht heeft de kersverse staatssecretaris van financiën, Menno Snel, een onderzoek gelast naar pakweg 4000 rulings die van 2012 tot 2016 zijn afgegeven aan multinationals. 

In die rulings bevestigt de Belastingdienst afspraken met bedrijven, zodat die weten waar ze op belastinggebied aan toe zijn. Volgens eerdere mededelingen van Financiën zijn zulk rulings gebonden aan strakke regels. Maar de allereerste ruling ooit die openbaar is gemaakt - dinsdag onthuld door deze krant - bleek aan die regels niet te voldoen.

Lees verder na de advertentie

Dat is schokkend, omdat het hier gaat om afspraken die in potentie miljarden aan belastinginkomsten kunnen schelen. Als een lokale ambtenaar zomaar een afspraak maakt zonder vereiste goedkeuring van hogerhand, zoals hier is gebeurd, roept dat de vraag op hoe vaak dat nog meer plaatsvindt en hoe eenduidig de wet door de Belastingdienst wordt uitgelegd bij het maken van afspraken van multinationals. Het is spijtig dat staatssecretaris Snel die vragen niet expliciet aan de orde stelt. En nog spijtiger dat dit onderzoek niet door externen wordt uitgevoerd.

Om een oplossing te bereiken zal aanzienlijk hardere zelfkritiek nodig zijn dan opeenvolgende regeringen tot nu toe hebben getoond

De Paradise Papers - de gelekte documenten van onder meer advocatenkantoor Appleby waarin deze krant de betreffende ruling met Procter & Gamble aantrof - bevatten meer voor Nederland confronterend materiaal. Dat multinationals om fiscale redenen geldstromen via Nederland laten lopen was bekend, maar de documenten helpen om helder in kaart te brengen hoe dat in zijn werk gaat, bijvoorbeeld bij sportfabrikant Nike. Buurland Duitsland is geschokt, veel Kamerleden ook.

Hardere zelfkritiek

Nederland kent rechtsvormen om economisch handelen mogelijk te maken die in de praktijk worden misbruikt. Stichtingen, corporaties, commanditaire vennootschappen (CV): ze hebben in de basis een legitiem doel, maar worden illegitiem ingezet. Want ook massieve belastingontwijking is illegitiem, en het is glashelder dat bijvoorbeeld de CV daarin vaak een hoofdrol vervult. Nederland werkte daar willens en wetens aan mee, met grote gevolgen voor de belastinginning elders en voor de belastingdruk op burgers en kleinere ondernemers - zij moeten het gat in de begroting met extra belastingafdrachten vullen. De CV-structuur wordt nu pas onder hoge druk van buiten onmogelijk gemaakt.

We willen onderdeel worden van de oplossing, verklaarde de vorige minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, na te hebben erkend dat Nederland lang onderdeel was van het probleem. De Paradise Papers maken duidelijk dat die oplossing, ook vanuit Nederland zelf, er razendsnel moet komen. Om die te bereiken zal aanzienlijk hardere zelfkritiek nodig zijn dan opeenvolgende regeringen tot nu toe hebben getoond.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ookLangzaam wordt Nederland gedwongen het wel erg ruimhartige fiscale beleid te herzien

Lees meer commentaren in ons dossier.

Deel dit artikel

Om een oplossing te bereiken zal aanzienlijk hardere zelfkritiek nodig zijn dan opeenvolgende regeringen tot nu toe hebben getoond