Commentaar

Er moet een einde komen aan de zelfregulering in de voedselsector

De fipronilcrisis van vorig jaar leidde tot het vernietigen van miljoenen eieren.Beeld ANP

Het slechte nieuws dat de commissie-Sorgdrager maandag had, komt niet echt als een donderslag bij heldere hemel. Het is al langer duidelijk dat het niet goed gaat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Maar dat de plank zo misgeslagen kan worden als bij het fipronilschandaal in de pluimveesector is toch nog verbijsterend. Het geeft ernstig te denken of Nederland kan vertrouwen op het instituut dat dient te waken over de veiligheid van ons voedsel.

Maar er is veel meer aan de hand. Het waken over onder meer de veiligheid van het product dat aan de consument geleverd wordt, wordt in de pluimveesector voor het overgrote deel overgelaten aan de sector zelf. Er is een lange traditie van zelfregulering in de hele land- en tuinbouwsector en na dit rapport zou de vraag op tafel moeten komen of de samenleving daar eigenlijk wel op vertrouwen kan. De vraag of economische belangen boven de belangen van de consument gesteld worden, is niet louter een vraag voor mensen die te veel in complotten denken. Het rapport van de commissie-Sorgdrager toont aan dat dit een reëel gevaar is en daarom zou zelfregulering een taboe dienen te zijn.

De fipronilcrisis van vorig jaar leidde tot het verdelgen van miljoenen kippen. Een bedrijf had het ei van ­Columbus gevonden voor de moeilijk te bestrijden bloedluis in kippenstallen. Het bedrijf gebruikte daarvoor echter onder meer ook het giftige Fipronil. Onder aan de streep, na afloop van de crisis, stond een verlies in de pluimveesector van miljoenen euro’s en een enorme reputatieschade voor eierexporteur Nederland. En dat allemaal wegens hebzucht van sommigen, geloof in wonderen van anderen en het afschuiven van verantwoordelijkheden door de volgende.

Lessen

De fipronilaffaire is helaas geen incident. Voedselveiligheid is met enige regelmaat in het geding en steeds spelen zelfregulering van de sector en de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar een rol in.

De commissie-Sorgdrager heeft de affaire en de oorzaken belicht. Welke lessen daar uit getrokken moeten worden, liet commissievoorzitter en oud-minister Winnie Sorgdrager over aan de politiek.

De politiek kan in ieder geval beginnen met als eerste stap de bemoeienis van het ministerie van economische zaken met de NVWA te beëindigen. De dienst zou geheel moeten vallen onder volksgezondheid. Dan is tenminste duidelijk wat de eerste en enige opdracht van de NVWA is: de volksgezondheid en niets anders.

Daarnaast zal er een einde moeten komen aan zelfregulering in sectoren die voor ons voedsel zorgen. De belangen zijn te groot om te mogen verwachten dat in de keten iedereen alleen en uitsluitend aan de consument denkt. Degenen die dat volhouden zijn niet naïef, zij redeneren tegen beter weten in.

In het commentaar wordt de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees alle commentaren hier terug.

Lees ook: Hoe is de volgende crisis in de voedselveiligheid te voorkomen?

De commissie-Sorgdrager bracht maandag een vernietigend rapport over de eiercrisis uit. Volgens de commissie moet er dringend een antwoord komen op de vraag: hoe is het mogelijk dat de veiligheid van het voedsel zo in het gedrang is?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden