CommentaarVersoepeling

Er kleven grote risico's aan versoepeling

De spanning is hoog, de risico’s zijn groot. De toon van premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie van woensdag sprak boekdelen. De Nederlandse regering wil de samenleving weer meer vrijheid geven, maar waarschuwt dat het van ons allemaal afhangt of die vrijheid zich niet tegen diezelfde samenleving keert. Of specifieker: tegen de zwakkeren in de samenleving, en vooral de ouderen.

Er is reden voor optimisme, zo stelde Rutte. De afgelopen weken heeft de Nederlandse bevolking zich gedisciplineerd gedragen om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Afstand houden, thuiswerken, op rustige plekken recreëren en sporten, geen bezoek, geen groepsactiviteiten: het hielp de stroom ernstig zieken in te dammen en de belasting op de ic’s te verlichten. Maar vanwege de negatieve gevolgen, zowel sociaal als economisch, nam de druk toe vanuit de maatschappij en vanuit het eigen kabinet om maatregelen te versoepelen. Na de basisscholen mogen nu kappers, bibliotheken en sportverenigingen weer open, en daarna terrassen, kerken, theaters en bioscopen (deels). Mits mensen op afstand blijven, in het openbaar vervoer een mondkapje dragen, en zich laten testen bij klachten.

Die maatschappelijke druk draagt direct het risico in zich. Want terwijl het virus nog volop rondwaart, verwatert de discipline geregeld, sommigen zijn de discipline zat en oefenen druk uit met hun gedrag. Zoals te zien valt in soms veel te drukke winkelstraten, in het steeds opnieuw voorkomen van kleine feesten, in de mensen die geen afstand houden in winkels. De aanname dat Nederlanders de vrijheid kunnen combineren met aanhoudende discipline getuigt van veel optimisme.

Ondanks ieders goede wil, kan het virus opflakkeren

Misschien is dat terecht, maar er valt nog alles te bewijzen. Dat burgers inderdaad niet heel vaak naar een terras gaan, maar slechts af en toe, omdat anders de maximale capaciteit onmiddellijk wordt bereikt. Dat ze nog steeds niet met het hele gezin winkelen, maar alleen of met zijn tweeën. Dat sporten geen contactsport wordt, en dat voorlopig niemand het openbaar vervoer neemt voor wie dat niet strikt noodzakelijk is. En dat handhavers die mensen aanspreken op onverantwoord verdrag geen scheldpartijen over zich heen krijgen.

Zelfs als iedereen zijn goede wil toont, kan het virus toch weer opflakkeren. Wat kan betekenen dat sommige maatregelen moeten worden teruggedraaid, of verdere versoepelingen nog veel langer moeten worden uitgesteld. Want hoewel we al wekenlang helaas veel vervroegde sterfte zien, vooral onder ouderen, kunnen we alleen met zijn allen voorkomen dat we dat moeten blijven aanschouwen. Zoals de regering terecht waarschuwt: de risico’s zijn groot.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden