null Beeld

CommentaarTurnschandaal

Er is veel zweet en souplesse nodig om van het vrouwenturnen een gezonde sport te maken

Redactie Trouw

De Nederlandse turnbond KNGU heeft het ingrijpende besluit genomen om per direct het programma van de top van het vrouwenturnen stop te zetten en de bondscoaches op non-actief te stellen. Een besluit dat kwam na een week waarin, niet voor het eerst, de kwalijke en beschadigende cultuur van het vrouwenturnen werd blootgelegd. Want hoezeer die sierlijke turnsters die schijnbaar moeiteloos door de lucht draaien en zweven tot bewonderende blikken leiden, achter die schoonheid zit al jaren een cultuur van vernedering, misstanden, pijn en angst.

Al eerder waren er signalen over de schokkende methoden die sommige trainers hanteerden om vooral hun jonge vrouwelijke pupillen tot die hoge prestaties te brengen. In 2011 gaven turnsters Stasja Köhler en Simone Heitinga in hun boek ‘De onvrije oefening’ een kijkje in die keiharde trainingsmethoden. Ze werden geschopt, geslagen, vernederd, uitgescholden voor vet varken. Turntrainer Gerrit Beltman, al eerder aangeklaagd, heeft nu ook toegegeven dat hij dit deed. Anderen bevestigen deze cultuur in de turnwereld. Ook tegen de huidige trainers zijn aanklachten ingediend. Een van hen is Vincent Wevers, nu ook op non-actief.

Het roept de vraag op hoe dit zover heeft kunnen komen. Een trainer is afhankelijk van de prestaties van de pupil voor zijn positie en inkomsten. De methode van de turnwereld is ontwikkeld in dictaturen, zoals destijds Roemenië, waar succesvolle jonge sporters als ­Nadia Comaneci tot topprestaties kwamen. De trainer had daarbij de sleutelrol. Hij mocht alles vragen van zijn pupillen. Zo woonden turnsters ook weleens bij hun trainer.

Ook de techniek speelt een rol. De technische figuren vragen zo veel souplesse dat ze vooral door turnsters met een meisjeslichaam uitgevoerd kunnen worden. Door heel jonge sporters dus, die weinig verweer hebben en gehoorzaam en meegaand zijn. Het is geen typisch Nederlands probleem. De Amerikaanse wereldtopper Simone Biles werd door haar coach misbruikt.

Marieke van der Plas, directeur van de turnbond, gaf onlangs aan dat turnen van een meisjessport weer een volwassenensport moet worden. Die cultuur is niet zomaar veranderd. De KNGU had pas al een belangrijke stap gezet door de leeftijd voor de seniorencompetitie te verhogen van zestien naar achttien jaar. Door het topteam van vrouwenturnen nu stil te leggen en de coaches op non-actief te stellen geeft de turnbond aan de zaak hoog op te vatten. Een moedige stap in een traject dat veel inspanning, zweet en souplesse zal vragen om van het vrouwenturnen weer een gezonde en fijne sport te maken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden