Column

Er is vaak meer aan de hand bij een spookraadslid

Beeld Trouw

Een bericht uit Sliedrecht van afgelopen weekend bracht een bijna vervaagde ­herinnering naar boven. ‘PvdA heeft spookraadslid’, stond er. 

Het ging over een mevrouw die zich op Twitter uitgaf voor Sliedrechts PvdA-raadslid, maar voor de lokale fractie een onbekende was.

Ik dacht: spookraadsleden, daar hoor je ook nooit meer over.

Eerder waren die een hele toestand. Je had tussen 2010 en 2014 bijvoorbeeld die man in Delfzijl, die voor ‘Sociaal Delfzijl’ in de raad verkozen was, maar er nooit verscheen. Enige tijd later bleek hij in het gevang te zitten – iets met een ‘omvangrijke drugszaak’. Het schandalige zat hem erin dat de man vier jaar lang en vergoeding voor raadswerk opstreek zonder er iets voor te doen: alles bij elkaar betaalde de gemeente hem zo’n dertigduizend euro. Of dáár nou niet iets tegen te doen was, vroeg Delfzijl toen aan de minister.

Zo’n verzoek kwam destijds ook uit Amersfoort, waar ze ook zoiets aan de hand hadden. Een raadslid verscheen nooit. De vraag rees of zo’n man dan toch maand in, maand uit 1700 euro aan raadsvergoeding op zijn rekening moest krijgen.

Plasterk, de toenmalige minister, ging er eens goed voor zitten. Na uitvoerige bestudering van de problematiek kwam zijn antwoord: ‘Nee, helaas’. Het komt weinig voor en er is geen remedie: een raadslid kan ook ziek zijn. Het leek hem het beste als partijen bij het kandideren zelf een beetje beter zouden opletten. Deskundigen liet hij een ‘handreiking integriteitstoetsing kandidaten’ schrijven, met tips voor kandidatencommissies. Tip 1: vertel eerlijk dat het raadswerk twintig uur per week kost. Tip 2: als er een rechtszaak tegen een mogelijke kandidaat loopt, denk er dan nog eens goed over na.

Uden, Alblasserdam, Zwolle

U begrijpt het al: deze handreiking ten spijt waren er de afgelopen vier jaar wéér gemeenteraadsleden die nooit kwamen opdagen. Weer was het een hele toestand, zij het alleen in de lokale pers. Zo bleek Uden zo tabak te hebben van een afwezig raadslid dat is besloten de raadsvergoeding afhankelijk te maken van aanwezigheid. In Alblasserdam werd ook zo’n maatregel door een verontwaardigde raad besproken, maar daar ging het uiteindelijk niet door.

Ook in Cranendonck werd er schande gesproken van de afwezigheid van een CDA-mevrouw, totdat niet alleen bleek dat ze ziek was, maar ook al lang ontslag had genomen. Een chronische ziekte bleek ook de oorzaak van de lange afwezigheid van een raadslid in Zwolle. Afgelopen zomer was de lokale krant van Baarn weken in de ban van de onvindbaarheid van lid van de VVD-fractie, tot de fractievoorzitter liet doorschemeren dat er sprake was van geestelijke nood. In Hilversum gaf een ­wegens afwezigheid verguisd raadslid aan een ­journalist toe dat het ‘chaos in zijn hoofd’ was.

Er wordt vaak gezegd dat de nuance weg is, maar hier heeft de journalistiek wel degelijk iets geleerd: vaak is er meer aan de hand. Dat geeft hoop voor 2018.

Onze politiek redacteur Romana Abels vervangt deze weken columnist Stevo Akkerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden