null Beeld
Beeld

CommentaarOndraaglijk lijden

Er is terecht brede steun voor actieve levensbeëindiging bij kinderen

Redactie Trouw

Artsen moeten onder strikte voorwaarden actief stervenshulp kunnen geven aan jonge kinderen. Het gaat om kinderen die al jaren ondraaglijk lijden en voor wie pijnbestrijding domweg niet helpt. Het is een opmerkelijk voorstel dat het kabinet, onder leiding van twee CDA-ministers, nog vlak voor het einde van deze regeerperiode doet. Zelfs de ChristenUnie reageert voorzichtig positief.

Doorgaans zorgen medisch-ethische kwesties voor grote en splijtende discussies tussen de liberale en christelijke fracties in kabinet en Kamer. Dat zal ook zeker nog gebeuren als de initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra wordt behandeld. Maar dat debat wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. D66 wil dat 75-plussers zelf het moment van hun sterven kunnen bepalen.

De actieve levensbeëindiging bij kinderen wordt echter bewust nog in deze kabinetsperiode geregeld. Kinderartsen wachten al vijf jaar op een politiek besluit hierover, terwijl het maatschappelijk debat hierover al breed is gevoerd.

Onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat het jaarlijks om slechts 5 tot 10 kinderen zal gaan, die ernstig ziek zijn en uitzichtloos pijn lijden. Het is de artsen juridisch nu niet toegestaan deze kinderen actief te helpen vredig te sterven. Dat is wel mogelijk bij een baby tot 1 jaar, en vanaf 12 jaar mag een wilsbekwaam kind in de euthanasiewet zelf verzoeken tot euthanasie.

Gat in de regelgeving

Maar er is duidelijk een gat in de regelgeving tot 12 jaar. In deze krant stond onlangs een interview met de ouders van de zwaar gehandicapte Milou, die haar hele leven ongelooflijk veel pijn leed. Geen enkele pijnbestrijding hielp. Uiteindelijk bleef voor de arts en de ouders maar één manier over om dit meisje te laten sterven. Het kind kreeg geen eten en drinken meer, een uiterst pijnlijk verstervingsproces dat tien dagen duurde.

De CDA-bewindslieden, De Jonge en Grapperhaus, willen nu artsen de mogelijkheid geven kinderen met een zeer ernstige afwijking vredig te laten sterven, zonder dat ze juridisch vervolgd worden. Het is logisch dat ze hiervoor niet de euthanasiewet inzetten, want deze kinderen zijn juridisch nog niet wilsbekwaam.

Er moet in overleg met de beroepsgroep een protocol komen dat vergelijkbaar is met wat er al voor ernstig zieke baby’s is geregeld. In dit protocol moet de arts aan strikte voorwaarden en zorgvuldigheidseisen voldoen, zoals verplicht advies van een externe commissie. Helder moet zijn dat het ook hier altijd om een medisch besluit gaat dat is voorbehouden aan de arts.

Actieve levensbeëindiging blijft een uiterst precaire kwestie. Maar er zijn situaties waarin je mensen die uitzichtloos lijden moet kunnen helpen te sterven. Dat geldt ook voor jonge kinderen. Het kabinet volgt het bestaande protocol voor baby’s en geeft de artsen rechtsbescherming. Het voorstel verdient daarom terecht een breed draagvlak in de Kamer.

Lees ook:

‘Je wilt niet dat je kind zó moet lijden’

Milou (10) overleed na een wekenlang sterfbed. Haar ouders pleiten dat artsen mogen ingrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden