Brief van de hoofdredactie

Er is niets verzonnen, Yvon Jaspers. Trouw is geen roddelblad

Beeld Maartje Geels

Kun je het in een week dat de Notre-Dame in Parijs door brand werd verwoest, de vader en oom van Anne Faber een boek presenteerden over haar gruwelijke dood, lezers in de pen klommen over de plastic foetussen in een reportage over de ‘kruistocht’ van de anti-abortuslobby, het nog hebben over Yvon Jaspers?

Tv-recensenten sabelden haar optreden bij Jeroen Pauw over wat Trouw haar allemaal had aangedaan, afgelopen maandag, massaal neer. Moet je dan zelf nog in deze vlek willen wrijven, zo aan het einde van de week? Eigenlijk niet.

En toch kan ik de verleiding niet weerstaan. Gewoon om de simpele reden dat Jaspers de krant en de verslaggever in kwestie, Hans Marijnissen, van leugens en verzinsels beschuldigde. De krant ‘leek wel een roddelblad’ en die verslaggever die ‘verzint maar wat’.

Yvon Jaspers zei zich ‘extreem onveilig’ te hebben gevoeld nadat ze door de krant ‘vals was beschuldigd’. “Ik voelde me een beetje in een oorlogsgebied”, zo blikte ze terug op de dagen, weken en maanden nadat het artikel in Trouw in september vorig jaar vragen stelde over de diverse petten die ze droeg.

Bij mij hing ze daags na de publicatie, die inderdaad nogal wat ophef veroorzaakte, aan de lijn. Woedend en verdrietig. Op mijn verzoek zich te laten interviewen, zei ze nee. Zoals ze eerder in het kader van hoor en wederhoor ook niets van zich had laten horen. Ze stuurde ook geen ingezonden brief, stapte niet naar de Raad voor de Journalistiek met een mogelijke klacht over leugens en verzinsels van de krant en spande geen kort geding aan – wat ook had gekund.

Belangenverstrengeling

In plaats daarvan reageert ze zeven maanden later in het tv-programma ‘Pauw’. Op de dag dat het Commissariaat voor de Media bekend maakte dat Jaspers geen regels uit de Mediawet had overtreden, de KRO-NCRV, die ‘Boer zoekt vrouw’ uitzendt, daarentegen wel.

De omroep was onzorgvuldig geweest bij het beoordelen van de mogelijke belangenverstrengeling tussen de nevenfunctie van Jaspers en de tv-programma’s die ze maakt, zo schreven we uitgebreid op onze site en in de krant van dinsdag.

Hans Marijnissen stelde in het verhaal niet meer dan vragen over de dubbele petten van Jaspers, één van de bekendste tv-persoonlijkheden van Hilversum. ‘Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?’, luidde de kop. Die vragen waren terecht, zoals we ook vragen stellen over politici, de dividendbelasting, Shell en belastingontwijking. Dat zien wij als één van onze journalistieke taken, vragen stellen over zaken die ons opvallen, geen enkele persoon of kwestie uitgezonderd.

Alle door onze verslaggever gemelde feiten staan nog recht overeind. Ze waren voor het Commissariaat voor de Media voldoende reden voor onderzoek. De toezichthouder stelde op zijn beurt dat KRO-NCRV de regels van de Mediawet niet goed toepast en dat de omroep zichzelf en zijn medewerkers hierdoor kwetsbaar maakt voor mogelijke belangenverstrengeling.

Er is niets verzonnen, er waren geen leugens, Trouw is geen roddelblad. Voor alle duidelijkheid. De krant heeft geen hekel aan Yvon Jaspers, die ik nog vele mooie tv-programma’s toewens die ze in ‘alle onafhankelijkheid’ mag maken over partnerzoekende boeren en over het agrarische leven zelf. De belangen van Jaspers zijn uitgezocht, de dubbele petten beschreven, we weten waar ze staat. Tot de volgende ‘Boer zoekt vrouw’.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden