CommentaarBig Tech

Er is maar één oplossing: zet het mes in techreuzen als Facebook en Google

Techreuzen als Google, Facebook, Amazon en Apple bedreigen als monopolisten de vrije markt, zijn een ramp voor innovatie in hun sectoren en vormen een gevaar voor de democratie. Het vorige week gepubliceerde lijvige rapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaf de techreuzen er ongenadig van langs na zestien maanden onderzoek en een serie verhoren van direct betrokkenen en deskundigen.

Daarmee wordt bevestigd wat experts, politici en vertegenwoordigers van kleinere ondernemingen al jaren stellen: deze monopolisten zijn zo dominant dat vrije concurrentie geen kans meer maakt en daarvan is de consument uiteindelijk de dupe. Eerder waren de Europese Commissie en landen als Australië wakker geworden en deden onderzoek naar marktmacht en schending van de privacyregels van deze wereldwijde ondernemingen. Er zijn flinke boetes uitgedeeld maar ze beschikken over zo veel geld (samen zijn deze vier bedrijven vijf biljoen dollar waard) dat ze die met het grootste gemak betalen.

Deze bedrijven zijn zo immens geworden door de knappe technologie die ze in de afgelopen decennia hebben ontwikkeld, een technologie waar de consument duidelijk voordeel van had. Betere hardware, slimme softwareprogramma’s, de schaal en de prijs – als het om software gaat vaak gratis.

De vrienden van toen zijn de vijand geworden

Maar de vrienden van toen zijn door hun grootte en marktdominantie ook vijand geworden. Facebook is behalve een lucratieve advertentiemachine ook een doorgeefluik van nepnieuws en van duistere propaganda van radicale organisaties. Algoritmes duwen de consument bij het volgen van nieuws steeds dieper de krochten van het platform in. Daardoor vormt Facebook een bedreiging van de democratie, meent het rapport van het Huis van Afgevaardigden. Google, Apple en Amazon zijn door hun schaal niet alleen een marktplaats van goederen, informatie en diensten, maar ook marktmeester die de prijzen vaststelt en de eigen winstmarges. Dat is geen ver van uw bed show. Ook de bakker, slager en de kledingzaak op de hoek hebben er last van.

Helaas is het Amerikaanse Congres zeer verdeeld over een aanpak van deze bedrijven. De Democraten willen deze bedrijven opknippen in kleinere ondernemingen, zoals eerder oliebedrijf Chevron en telecomgigant AT&T is opgedragen. De Republikeinen willen een harde handhaving van bestaande regels. Wie kijkt naar de omvang van deze ondernemingen kan niet anders concluderen dan dat het mes erin moet, opknippen dus, naast het handhaven van regels, zoals transparantie in tarieven, en het verder aanscherpen van privacyregels.

Er is ook een andere oplossing die de consument kan helpen. Minder gebruik maken van deze techreuzen en uitwijken naar alternatieven. Want die zijn er wel.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden