CommentaarTestcapaciteit

Er is genoeg reden om docenten met voorrang te testen

Testen, testen, testen. Dat was de aansporing aan het begin van de coronacrisis. Als zo veel mogelijk mensen zich zouden laten testen zou ieder het van zichzelf weten als het nodig was om in quarantaine te gaan en zo verdere besmetting te voorkomen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Er was beperkte capaciteit, en ook lagen de testlocaties vaak ver uit elkaar.

Inmiddels zijn er meer dan een miljoen coronatests uitgevoerd, die de overheid overigens een paar tientjes per stuk kosten. Dat zijn er best veel, nu per week bijna drie keer zoveel als begin juni. Ook komen er steeds meer testlocaties bij, ook in de steden. De capaciteit neemt toe, en zou nog veel meer kunnen toenemen als ook de niet-medische laboratoria ingezet worden. Van hun aanbod, sinds maart al, wordt nauwelijks gebruik gemaakt. En dat terwijl de behoefte aan meer testcapaciteit groeit, vooral nu de scholen weer open zijn. Voor docenten met klachten is het van belang om te weten of ze zijn besmet zijn of niet. Ook zorgpersoneel vroeg al langer om met voorrang getest te worden. Voor de zorg is het inmiddels toegezegd, voor docenten lijkt minister De Jonge het niet te willen.

Niet-medische laboratoria

Ook bij coronatests is er de kwestie van vraag en aanbod. Het aanbod van testcapaciteit wordt beperkt gehouden door de niet-medische laboratoria niet in te zetten. Daar kan best wat creatiever mee omgegaan worden, net als met het tekort aan testmateriaal, waar laboratoria nu mee kampen. Wat de vraag betreft: die oproep van het begin moet genuanceerd worden. Niet iedereen moet zich laten testen. Wie geen klachten heeft, moet toch maar vertrouwen dat er geen besmetting is geweest, en zich goed aan de regels houden van anderhalve meter afstand, handen wassen en niet met te veel mensen contact hebben.

De beperkte capaciteit die er is, dient zo benut te worden voor docenten en anderen met een vitaal beroep, en dan alleen als ze klachten hebben. Er is, zeker gezien het tekort aan docenten, genoeg reden om hen, anders dan nu, voortaan wel met voorrang te testen. Zo wordt de beperkte capaciteit optimaal benut. Daarnaast is het nodig dat er steeds meer testlocaties komen, vooral in de steden en dat ook de niet-medische laboratoria worden ingeschakeld om tot een uitslag te komen.

Wat beslist zou helpen is wanneer de uitslag van een test veel sneller komt dan nu. Die paar dagen wachten, zoals nu vaak nodig is, kost het onderwijs veel hoofdbrekens, en ook geld. Zelfs leidt die wachttijd er toe dat mensen bij milde klachten toch maar even afzien van de test en liever het hoesten en proesten een paar dagen aanzien dan bij de teststraat langs te rijden. In hun geval is het advies van het begin juist weer wel van toepassing.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden