OpinieDuurzame energie

Er is geen tijd meer voor ‘ja, maar’

null Beeld
Beeld

Windturbines, zonnepanelen, biomassa, er is altijd iets tegen in te brengen. Maar dat kan geen reden meer zijn om ze niet in te zetten, meent Piet Sprengers, manager duurzaamheid ASN bank.

Piet Sprengers

Windmolens verpesten ons uitzicht en maken lawaai, zonnepanelen gebruiken zeldzame mineralen. Die nadelen zijn al jaren bekend. En begin juli publiceerde de Ser haar advies ‘Biomassa in Balans’ waarin ze de nadelen opsomt van het inzetten van houtige biomassa voor warmte- en elektriciteitsproductie. Zoals schaarsheid, het grootschalig verbranden van hout en de lokale milieuvervuiling en hinder.

Deze kritiek is vaak terecht. Er zitten namelijk twee kanten aan alle duurzame energiebronnen. Persoonlijk hoef ik ook geen windmolen in mijn achtertuin. Maar... het punt is dat, als we van fossiel af willen – en dat willen én moeten we – we toch echt keuzes moeten gaan maken in plaats van blijven hangen in nadelen en dilemma’s. Een dilemma ontstaat namelijk als je niet wilt kiezen of te bang bent om te kiezen.

Die angst begrijp ik; bij elke keuze spelen immers belangen. Je hoort vaak geluiden als ‘ja maar het moet wel haalbaar zijn’. Hoezo haalbaar? Dat is gedacht vanuit de huidige generatie die moet veranderen en iets moet gaan doen. Dat is niet eenvoudig, problemen doorschuiven wel. Het is dus ook een moreel en ethisch vraagstuk: in hoeverre neem je je verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties?

Zeg je ‘we willen hoe dan ook geen zonnevelden’ of sta je tijdelijke zonnevelden bijvoorbeeld wel toe? Zeg je ‘we zijn tegen drijvende zonnepanelen’ of plaats je ze op plekken waar de schade aan de biodiversiteit zo klein mogelijk is, zoals op een zandafgraving?

Inzichten veranderen continu

Ik pleit ervoor om veel meer dergelijke keuzes te maken en bepaalde nadelen te accepteren of te verzachten. Bij ASN Bank vinden we bijvoorbeeld dat biomassa slechts een beperkte rol kan spelen bij de mondiale energieopwekking. En alleen als de biomassacentrale snoei- of resthout uit de directe omgeving gebruikt. Realiseer je ook dat je beleid niet in beton hoeft te gieten. Inzichten veranderen continu.

Laten we perfectie niet de vijand van het goede maken. Accepteer de imperfectie, de onzekerheid en de nadelen, want ze wegen hoe dan ook op tegen de nadelen van fossiel. Bovendien, hoe meer duurzame bronnen we uitstellen of afschrijven, hoe meer energie we moeten gaan opwekken met ándere duurzame bronnen. Imperfectie en onzekerheid zijn part of the game, dat is altijd al zo geweest. Dus laten we niet doen alsof het Klimaatakkoord perfect is of moet worden, laten we het uitvoeren. De tijd dringt.

Lees ook:

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Het verbranden van biomassa als hout voor het opwekken van energie zoals elektriciteit en warmte moet worden afgebouwd, raadt de Sociaal-Economische Raad (SER) aan. In plaats daarvan moet biomassa, dat overigens biogrondstoffen moet worden genoemd volgens de raad, worden ingezet als grondstof voor de chemie en materialen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden