Opinie

Er is een onterechte argwaan jegens thuisonderwijs

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

'Geen experiment met kinderen,' meent Trouw na twee artikelen over thuisonderwijs. Petra Vissers bezocht één thuisonderwijsgezin en laat één Maastrichtse onderzoekster aan het woord. Dat vindt H. Blok van de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs Amsterdam niet overtuigend.

Dat er verenigingen zijn om thuisonderwijsouders te ondersteunen en dat de sector een vorm van zelfregulatie kent, blijft in de artikelen onvermeld. Waarom weglaten dat thuisonderwijs inmiddels niet alleen in de VS maar ook in Europa vaste voet aan de grond gekregen heeft? Waarom weglaten dat er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is verricht? Waarom ouders met zo veel wantrouwen benaderen?

Regeerakkoord

Gelukkig is in het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' het voornemen opgenomen om thuisonderwijs te legaliseren en aan een vorm van toezicht te onderwerpen. Dat schept groeikansen voor thuisonderwijs. Wat de samenleving nodig heeft, zijn jongeren met een brede ontwikkeling en een grote maatschappelijke betrokkenheid, jongeren die verantwoordelijkheid nemen voor eigen en andermans ontwikkeling, jongeren die de problemen aanpakken waarmee de tegenwoordige wereld kampt. Zulke jongeren kunnen én door schoolonderwijs én door thuisonderwijs in stelling worden gebracht.

H. Blok is secretaris van de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden