Commentaar

Er is altijd hoop, ook deze Pasen

Morgen is het Pasen. Het is het feest van de opstanding, van het leven dat sterker is dan de dood, of voor wie dat niet zo ervaart gewoon een lang weekend vrij. Maar door de coronacrisis is alles anders, het feest van Pasen, maar ook ons samen zijn. Als we in deze onwerkelijke tijd ergens naar snakken, is het de hoop dat er een einde komt aan deze situatie, dat het leven­­ het wint van de dood. En dat – in de woorden van de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby van Canterbury – ons dagelijks leven zal herrijzen.

Voor christenen vormt het paasfeest het hart van hun geloof, het hoogtepunt op de christelijke kalender. Maar in de paaswake en op paasochtend samenkomen om met geloofsgenoten dat hoogtepunt te vieren is onmogelijk­­. Het gemis van de gemeenschap schrijnt in deze dagen des te meer. Net zoals het voor joden eerder deze week pijn deed om de sedermaaltijd – die het begin van Pesach markeert – niet met anderen te kunnen houden. Net zoals het later deze maand voor moslims, als de ramadan begint, pijn zal doen om het vasten na zonsondergang niet samen te kunnen breken. En net zoals het voor iedereen een gemis zal zijn om tijdens de paasdagen niet bij familie en vrienden te kunnen zijn, voor gezamenlijke maaltijden, voor ontmoetingen, voor gezelligheid en verbondenheid.

De symboliek van Pasen – lijden en sterven – lijkt een sjabloon voor de tijd waarin we leven. Velen zijn bang om het virus te krijgen of zijn ziek. Veel mensen zijn inmiddels na een zwaar ziekbed overleden, vaak in eenzaamheid.

Je zou er wanhopig van kunnen worden

Dat is het niet alleen. We hebben te maken met ontwrichte economieën, snel toegenomen werkloosheid, met als gevolg grote onzekerheid over de nabije toekomst. Kun je je huis of huur nog betalen, kun je je kinderen onderhouden? Je zou er wanhopig van kunnen worden. Voorlopig is er geen zicht op dat er een einde komt aan deze crisis.

Zoals duisternis niet zonder licht kan bestaan, komt wanhoop nooit zonder zijn tegenpool. Van alles wat Pasen is, is dat het meest een beloftevol feest van hoop. Niet voor niets klampen we ons vast aan de goede en bemoedigende berichten: van afvlakkende curves in RIVM-grafieken, van dalende opnamecijfers, over saamhorigheid, mensen die naar elkaar omzien, creativiteit, onderlinge hulp, verbondenheid, over eendracht, over genezing. Dat zijn kleine lichtstraaltjes in de duisternis.

Hoe groot de ellende ook is, hoe diep het lijden voor velen, hoe leeg de eenzaamheid, hoe angstig de onzekerheid – het feest van Pasen symboliseert dat er altijd hoop is dat het licht echt weer doorbreekt en dat we ons leven op een of andere wijze weer in handen krijgen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden