CommentaarVerkiezingen VS

Er bestaat ­een serieuze kans dat de bikkelharde politieke strijd zich gaat vertalen naar de straat

Het is al dagen nagelbijten. De ongekend spannende verkiezingsrace in de Verenigde Staten wordt tot in de laatste county en rechtszaal uitgevochten. Dat iedere stem telt is een cliché, maar ditmaal is het zonder meer van toepassing gebleken. En de Amerikanen hebben dat beseft. De opkomst was gigantisch hoog, een teken van de enorme de kracht van de Amerikaanse democratie.

Er waren de afgelopen dagen meer positieve signalen. De deelstaten en county’s gingen gestaag door met hun telwerk, ondanks de rechtszaken en de bizarre en zeer laakbare pogingen van president Trump het hele verkiezingsproces in diskrediet te brengen. Positief was ook dat veel media de claims van het zittende staatshoofd dat er gefraudeerd zou zijn direct expliciet als ­onbewezen weerlegden. En ook verheugend was de ­relatieve rust waarmee de Amerikaanse bevolking de uitkomst heeft afgewacht – een uitkomst die vrijdagavond nog niet zeker was, ook al leek de Democraat Joe Biden richting de winst te kruipen.

Het blijft afwachten of het zo rustig blijft. De afgelopen jaren heeft de politieke polarisatie die de Amerikaanse besluitvorming nu al lange tijd lamlegt, zich verder verdiept. Bovendien maakt het ­geweld rond de Black Lives Matter-protesten en het openlijk dreigen van ­extremistische milities met een gewapende strijd duidelijk dat de Amerikaanse samenleving als geheel op scherp staat.

Er bestaat ­helaas een serieuze kans dat de bikkelharde politieke strijd van de ­afgelopen ­jaren zich daadwerkelijk gaat vertalen naar de straat.

Het is bovendien zonder meer zorgwekkend dat er opnieuw zoveel steun is voor een leider die pijlers van de democratische rechtsstaat doelbewust aanvalt: van politieke opponenten, tot rechters, tot verkiezingsfunctionarissen, tot de pers. Trump heeft meer stemmen ­gekregen dan de vorige keer. Zijn anti-establishment-boodschap, zijn manier van communiceren, zijn straatvechtersmentaliteit en zijn beloftes van bescherming tegen de buitenwereld en tegen vermeend schadelijke modernisering, vallen nog steeds in vruchtbare aarde bij heel veel Amerikanen.

Wie er uiteindelijk ook wint als het tellen is voltooid en de rechtszaken zijn afgehandeld, de komende presidentstermijn wordt heel belangrijk voor de vraag of die enorme polarisatie in de VS enigszins kan worden getemperd. De president heeft daarop grote invloed. Maar alle politieke leiders in het land – en zeker ook de Republikeinen onder hen – zullen zich na deze verkiezingen oprecht moeten afvragen hoe ze kunnen voorkomen dat ze gaan oogsten wat ze de afgelopen jaren hebben gezaaid.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden