null

OpinieTransgenderwet

En weer duikt dat frame op van de trans persoon als fraudeur

Juist van feministen en christenen zou je steun verwachten voor de wetswijziging Geslachtsvermelding. Maar een kleine groep roept het oude beeld op van huichelaar, constateert Mariecke van den Berg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom.

Mariecke van den Berg

De Tweede Kamer behandelt deze week de Wet wijziging geslachtsvermelding. Die maakt het voor trans- en intersekse personen mogelijk om zonder tussenkomst van een ‘deskundige’ hun geslachtsvermelding op identiteitsdocumenten te wijzigen. Dat doet meer recht aan de zelfbeschikking van deze burgers en kan discriminatie of zelfs geweld voorkomen. Kritiek is er vooral vanuit een kleine groep feministen en sommige christenen. Dat is jammer en onnodig.

Enkele jaren geleden onderzocht ik namens kennisinstituut Atria hoe in Nederlandse media gesproken wordt over trans personen. Met collega Mir Marinus constateerde ik dat het de goede kant op ging. Waar vroeger ‘transseksuelen’ maar weinig in het nieuws kwamen, en dan vooral als zielige randfiguren, komen ze nu steeds meer zélf aan het woord om dat beeld te corrigeren. Ze blijken gewoon je monteur, dominee of buur te zijn.

Uit de hetze rond de voorgenomen wetswijziging blijkt een kentering in dat proces van groeiende acceptatie en aandacht voor trans personen als mens met een verhaal. We zien een oud beeld de kop opsteken, dat juist aan het verdwijnen was: de trans persoon als fraudeur. Dat frame zet trans personen neer als huichelaars, als ‘genderbedriegers’ die ontmaskerd moeten worden. Onbetrouwbare figuren die – niemand weet precies hoe, maar toch – een gevaar vormen voor kleedkamers en voor kinderen.

Kwetsbare minderheid

De comeback van het frame van de fraudeur laat zien hoe kwetsbaar trans en intersekse personen zijn. Hoe welbespraakt of veerkrachtig ook, zij blijven een minderheid met een lange geschiedenis van scheve en kwalijke beeldvorming, die gemakkelijk weer de kop opsteekt. Het verbaast me dat ook sommige christenen en feministen zich tot deze eenduidige en ongefundeerde beeldvorming laten verleiden of er zelfs het initiatief toe nemen. Dat blijkt uit de steun van een organisatie als Voorzij en vooraanstaande christenen voor het discutabele manifest van platform Gendertwijfel.

Juist vanuit een christelijke en/of feministische overtuiging verwacht je bezinning op de vraag wie er belang heeft bij je wantrouwen en je vertrouwen. Vanuit de basisprincipes van beide (naastenliefde en aandacht voor de outcast; solidariteit met vrouwen, zeker de minderheden) zou de loyaliteit moeten liggen bij de meest kwetsbaren, in dit geval trans en intersekse personen.

Mariecke van den Berg is bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit

Lees ook:

M, V of X? Versoepeling Transgenderwet krijgt kritiek uit onverwachte hoek: die van de feministen

De Tweede Kamer praat binnenkort over het aanpassen van de Transgenderwet. Volgens belangenorganisaties is het de hoogste tijd, maar genderkritische feministen vrezen voor misbruik van de wet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden