null

OpinieDaklozen

En daar is het zoveelste advies over dakloosheid

Beeld

Het ontbreekt aan een structurele aanpak van dak- en thuisloosheid, stelt Co Verdaas vast, hoogleraar gebiedsontwikkeling.

Co Verdaas

Je kan erop wachten. Om de zoveel jaar verschijnt er een advies of studie waaruit blijkt dat het aantal daklozen in Nederland toeneemt. Zo verscheen vorige week het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) over het groeiend aantal dak- en thuislozen.

Staatssecretaris Blokhuis reageerde positief: “Mijn inzet is om een landelijke beweging op gang te brengen om een omslag van opvang naar wonen mogelijk te maken.” De geschiedenis herhaalt zich. Waarom lukt het toch niet om dit vraagstuk structureel op te lossen?

Dakloosheid is allereerst een probleem voor de daklozen zelf natuurlijk. Het is echter ook een maatschappelijk probleem: bij langdurige dakloosheid groeit het risico op structurele overlast, stijgen uiteindelijk de kosten voor zorg, begeleiding en reïntegratie. De coronapandemie onderstreept de nadelige effecten op onze samenleving.

Beleidsparadox

Het ontbreekt in Nederland simpelweg aan een structurele aanpak. Pas als het probleem groter wordt, komen we in actie, pompen we geld in het vraagstuk en wordt het aantal opvangplaatsen uitgebreid. Als het aantal daklozen vermindert, loopt de bereidheid te investeren in goede opvang weer terug en verslapt onze aandacht om na een aantal jaar te constateren dat het aantal dak- en thuislozen groeit.

Het is een bekende beleidsparadox: ­preventie loont zelden, pas als er een probleem ontstaat zijn we bereid in actie te komen.

Dat kan en moet anders. In 2005 ­introduceerde ik als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA samen met collega Veenendaal (VVD) de woonladder. De kern: er ontbreekt een aantal treden tussen een reguliere woning en de straat. Zorg daarom dat bij de programmering van woningen de zogeheten bijzondere doelgroepen meegenomen worden. Of het nu gaat om mensen met een beperking, een verslaving, ex-gedetineerden, of wie ook maar.

We weten dat een bepaalde groep het structureel of tijdelijk nu eenmaal niet redt in een reguliere woning. Borg dit dus wettelijk en zie toe op de uitvoering.

Alleen door voldoende treden tussen de straat en een reguliere woning te realiseren voorkomen we dat onze aandacht over een aantal jaar wederom verslapt en er weer een rapport nodig is om het vraagstuk op de agenda te zetten.

Lees ook:

Advies aan kabinet: geef daklozen een huis. De rest komt later
Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld. Het recht op een huis moet vooropstaan om het tij te doen keren, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden