Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Embryo's zijn geen muizen

Home

Trouw

© ANP XTRA
Commentaar

Het is nu nog makkelijker geworden: ingrijpen in het menselijk DNA in het allervroegste stadium, het eencellige embryo. Daarmee dienen zich nieuwe mogelijkheden aan om akelige erfelijke ziektes te verwijderen uit het erfelijk materiaal.

De Gezondheidsraad kwam daarom met het advies: maak de kweek van menselijke embryo’s voor onderzoek mogelijk. Vorig jaar diende (nu demissionair) minister Schippers een voorstel van gelijke strekking in.

Lees verder na de advertentie

De embryowet in Nederland bevat nu nog dit verbod: menselijke embryo’s mogen niet speciaal voor wetenschappelijk onderzoek worden gekweekt. Het zou goed zijn als deze fundamentele grens wordt gerespecteerd.

Onder de huidige wet is wel onderzoek mogelijk op embryo’s die overblijven bij pogingen van paren om zwanger te worden. Dat gebeurt met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Ook zijn er strenge voorwaarden welk onderzoek in aanmerking komt, en of er alternatieven voorhanden zijn. De noodzaak van dergelijk onderzoek wordt vaak bepleit met een beroep op een concreet, nobel doel: het voorkomen van ernstig lijden door bijvoorbeeld een erfelijke stofwisselingsziekte. De medisch-ethicus die de Gezondheidsraad adviseerde, zei in Trouw: de rechten van één bevruchte eicel wegen niet op tegen het voorkomen van gruwelijke ziekten. Zij merkte op: waar een beukenootje geen beuk is, is een embryo nog geen mens.

Menselijk leven moet niet louter voor we­ten­schap­pe­lij­ke doeleinden worden gecreëerd

Het probleem bij zo’n afweging is dat niemand tegen het voorkomen van gruwelijke ziekten is. Eén bevruchte eicel is maar een klein offer, zeker voor stellen waarbij de kinderwens wordt getorpedeerd door een erfelijke belasting met ziektes waaraan kinderen onvermijdelijk jong sterven.

Permanente kweek

Punt is dat het natuurlijk niet gaat om één eicel, maar om permanente kweek. Punt is ook dat de criteria voor onderzoek zich voortdurend aanpassen aan de medisch-technische mogelijkheden. De Gezondheidsraad vindt dat er een ‘geactualiseerd juridisch-ethisch kader’ nodig is. Het lijkt erop dat ‘actualisatie’ eerder neerkomt op een aanpassing aan wat nu kán, dan aan wat men principieel wenselijk vindt.

Natuurlijk moet de wetenschap zijn best doen ziektes te bestrijden. En natuurlijk is daarbij ook nu al sprake van strenge toetsing voor welke doeleinden dat gebeurt. Niemand is voorstander van manipulatie bij embryo’s voor een andere kleur ogen. Maar daartussen schemert een groot grijs gebied van onderzoek op embryo’s naar allerlei ziektes die niet meteen dodelijk zijn, of naar levensverlengende opties. Dat is geen utopie, het gebeurt elders al.

Menselijk leven moet niet louter voor wetenschappelijke doeleinden worden gecreëerd. Want de mens is geen beuk, en embryo’s zijn geen muizen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Menselijk leven moet niet louter voor we­ten­schap­pe­lij­ke doeleinden worden gecreëerd