OpinieEmbryowet

Embryo’s kweken voor de verbetering van vruchtbaarheid? Stimuleer liever jonger ouderschap

null Beeld

Het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek, zoals VVD en D’66 nu bepleiten, heeft weinig zin, oordeelt Mijna Hadders-Algra, emeritus hoogleraar ontwikkelingsneurologie.

Mijna Hadders-Algra

Moet de huidige embryowet worden uitgebreid? Om dat te bepalen, moeten we eerst weten waar die uitbreiding over gaat. Allereerst over het toestaan van embryoselectie bij dragerschap van een ernstige erfelijke ziekte. Dat is een weinig controversieel voorstel. Maar de uitbreiding gaat ook over het maken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens Sophie Hermans van de VVD en Jan Paternotte van D66 zijn beide uitbreidingen nodig, zoals de twee politici op 30 mei in deze krant betoogden.

Hermans en Paternotte leggen uit dat het maken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek essentieel is om de kwaliteit van de ivf-zorg te verbeteren. Het is namelijk bekend dat maar ongeveer 25 procent van de ivf-pogingen slaagt en dat kinderen geboren na ivf een wat lager geboortegewicht hebben dan andere kinderen. Wat Hermans en Paternotte niet vermeldden is dat kinderen geboren na ivf ook vaker minimale aangeboren afwijkingen hebben (zoals een aangegroeide oorlel of een vergrote afstand tussen de eerste en de tweede teen) dan kinderen van paren zonder vruchtbaarheidsproblemen. Bovendien hebben kinderen geboren na ivf ook net een wat minder gunstige neurologische conditie dan andere kinderen. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld wat moeite hebben om de juiste spierspanning te genereren of dat hun fijne motoriek net iets minder soepel verloopt. Echter – en dat is belangrijk – onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) toonde aan dat de bovengenoemde lichte problemen niet werden veroorzaakt door de ivf maar door de onderliggende vruchtbaarheidsstoornissen van het paar.

Vruchtbaarheidsstoornissen

Ik zal daarom iets meer over het UMCG-onderzoek vertellen. We volgden de ontwikkeling van ongeveer 250 kinderen. Dat waren eenlingen, om de complicaties van een tweelingzwangerschap uit te kunnen sluiten. Bovendien hadden alle ouderparen te kampen gehad met vruchtbaarheidsstoornissen. Het onderzoek spitste zich toe op de vraag welke componenten van de standaard ivf-behandeling de ontwikkeling van het kind beïnvloeden.

De eerste component was de hoge dosis hormonen die de vrouw ontvangt om voldoende eitjes te oogsten. De tweede component bestond uit de laboratoriumfase waarin het embryo ontstaat. De kinderen werden acht keer onderzocht in de leeftijd van twee weken tot en met negen jaar. Onze aandacht richtte zich vooral op de ontwikkeling. We zagen dat de ivf-procedures geen effect hadden op de ontwikkeling van het kind. Wel was er een duidelijk verband tussen de duur van de vruchtbaarheidsstoornissen en de ontwikkeling: hoe langer het had geduurd voordat een zwangerschap tot stand was gekomen, des te groter was de kans op een minder gunstige ontwikkeling van het kind.

Jonger beginnen

Dat brengt me terug naar het verbeteren van de zorg: hoe kunnen we bevorderen dat we zo veel mogelijk gewenste zwangerschappen krijgen, die bovendien leiden tot zich optimaal ontwikkelende kinderen? Dat is niet door de ivf-procedures te veranderen. Het is mijns inziens niet nodig om embryo’s te kweken voor wetenschappelijk onderzoek om de ivf te verbeteren.

Een veel groter effect heeft het voorkomen van vruchtbaarheidsstoornissen. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Dat kan vaak eenvoudigweg door op jongere leeftijd aan een zwangerschap te beginnen – bijvoorbeeld op de leeftijd van 20-25 jaar. Misschien moet de maatschappij dus niet zozeer investeren in het kweken van embryo’s voor onderzoek, maar eerder in het creëren van mogelijkheden voor jonge mensen om zwanger te worden en kinderen te krijgen. Te denken valt aan ruimere mogelijkheden om opleiding en/of werk met kinderen te combineren en het bevorderen van betaalbare woonruimte. Op die manier is veel gezondheidswinst te behalen, zowel voor aanstaande ouderparen als voor hun kinderen.

Lees ook:

Het is de hoogste tijd om de regels voor embryo’s te moderniseren, aldus VVD en D66

Op gebied van medische ethiek heeft de wetgeving te lang stil gestaan, vinden VVD en D66. Fractievoorzitters Sophie Hermans en Jan Paternotte willen dat veranderen: ze willen nieuwe embryotechnieken toestaan.

Waarom valt het debat over embryo’s steeds uiteen in een christelijk en seculier kamp?

In het theologisch elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee theologen uit een poule van elf. Vandaag: gaat het debat over embryo-onderzoek nog ergens over, of is het vooral een identiteitskwestie geworden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden