null Beeld

Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Eindelijk, een nieuwe kookrubriek in Trouw

Sommige brieven van lezers komen recht uit het hart. Dat kan ik vaak waarderen, waarbij ik in dit geval de impliciete bedreiging met een humoristische korrel zout neem. “En wee je gebeente hoofdredacteur als je mij uitlacht om mijn stamppot witlofrecept! Ik kom langs met de mattenklopper... ehe... pollepel. Genoeg is genoeg nu, exit met deze rare stadse kookfratsen”, schrijft Henk Haan mij deze week. Haan had zich boos gemaakt omdat Samuel Levie onlangs in de kookrubriek schreef dat het tijd werd voor een rabarbertoetje. “Waar moet ik in hemelsnaam rabarber vandaan halen in deze tijd!”

Ik kan Henk Haan en vele anderen blij maken. We beginnen een nieuwe kookrubriek. Maar eerst de achtergrond en historie.

Vorig voorjaar stopten wij met de vijf receptenschrijvers van onze kookrubriek. Decennialang hadden zij dat prima gedaan maar we wilden iets nieuws. Toen kregen we de kans om de kookrubriek van Het Parool over te nemen. Deze sympathieke Amsterdamse krant neemt al jaren kopij van ons af op het vlak van economie en buitenlands nieuws. De kookrubriek van Het Parool leek ons interessant, omdat de schrijvers op zoek gingen naar nieuwe ingrediënten en vaak hun inspiratie vonden in buitenlandse keukens. Dat werd bij ons geen succes, zo bleek uit de vele reacties van lezers. De rubriek bleek te Amsterdams en ingrediënten waren buiten de grachtengordel soms moeilijk te krijgen.

In december schreef Natasja Kilerciyan mij een leuke mail waarin zij zich aanbood als inspirator van “lekker en gezond eten, goed eten voor een budgetprijs”. Ik vond haar mail interessant en het bracht mij op de gedachte weer een eigen kookrubriek te beginnen. We formuleerden enkele uitgangspunten: duurzaam (geen boontjes uit Ethiopië), zeer gevarieerd (vegetarisch, vlees, vis en veel groenten), seizoensgebonden, de ingrediënten moeten overal verkrijgbaar zijn, gezond, makkelijk te bereiden en dicht bij de belevingswereld van onze lezers. Vervolgens zijn we kandidaten voor een nieuwe kookrubriek gaan zoeken.

Tussentijds bleek dat Het Parool ging stoppen met de kookrubriek die wij doorplaatsten. In het Parool-archief zochten we naar recepten die nog niet bij ons in de krant hadden gestaan, waarbij het aanbod allengs minder werd. Zo kwam het dat Samuel Levie zijn liefde voor een rabarbertoetje verklaarde, terwijl rabarber niet te krijgen was.

We kwamen op nog een idee: laten we onze lezers vragen hun favoriete recepten naar ons te sturen. Misschien kunnen die onderdeel uitmaken van de kookrubriek. Op mijn verzoek in deze rubriek kwamen tientallen mails binnen met leuke recepten. Eindredacteur Gert Jan Rohmensen bewerkte er een stuk of twintig tot recepten die zeer wel zijn te publiceren. Dat gaan we één keer per week doen, op woensdag.

Naast Natasja Kilerciyan vonden we andere culinaire specialisten met inspirerende ideeën. Joke Boon kan niet ruiken en moet op een andere manier naar eten kijken. Zij kookt kleurrijk en vaak met peulvruchten. Het zusterduo Jansen&Jansen kookt vooral mediterraans met als uitgangspunt dat het gezond moet zijn. Janine bedenkt en kookt, cardiologe Annemieke controleert of alles gezond is. Culinair historica Charlotte Kleyn kent u al van de vorige rubriek. Zij heeft net een nieuw kookboek uitgegeven: Trek, eten onderweg – toen en nu. Toevallig krijgt dit boek vandaag in Tijdgeest ruime aandacht.

Vanaf maandag 1 maart de nieuwe kookrubriek in een nieuw jasje, op de gebruikelijke plek.

Brief van de hoofdredactie

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden